Vierdaagsewandelaar eet gezonder dan doorsnee Nederlander
Gepubliceerd op
27 juli 2015
Tijdens het grote Vierdaagse onderzoek van Maria Hopman en haar team van het Radboudumc en Eat2Move, waarin ook Wageningen University participeert, zijn veel gegevens verzameld over de kernvraag: 'Zijn gezonde bewegers ook goede eters?' Ja, blijkt bij de eerste inventarisatie van de
resultaten.
Controleer uw cookie-instellingen
Van 1.100 Vierdaagselopers is voor de tocht eenmalig bloed afgenomen en allemaal hebben zij een voedingsvragenlijst ingevuld. Daarnaast zijn dagelijks honderd van de 1.100 deelnemers intensiever onderzocht. Hun gewicht, vochtgehalte en lichamelijke conditie zijn gemeten en er is bloed
afgenomen voor extra analyses. Maria Hopman: "Vijftig van hen zijn ongetraind aan de tocht begonnen - maximaal vijftig kilometer training - en de andere vijftig hebben goed geoefend: meer dan 750 kilometer. Per groep is de helft vrouw, de andere helft man."
Vrouwen beter uit de bus
Volgens Maria Hopman blijkt uit het bloedonderzoek tot nu toe dat Vierdaagsewandelaars mooie Hb-waarden hebben. "Vrouwen hebben gemiddeld iets betere hemoglobinewaarden dan mannen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor transport van zuurstof in ons lichaam. Een tekort leidt tot bloedarmoede."
Ook scoren de vrouwelijke lopers beter op vitamine B12 en foliumzuur. "Zowel vitamine B12 als foliumzuur zijn onder andere belangrijk voor een goed hemoglobinegehalte."
Groente en fruit
Uit de voedingsvragenlijsten blijkt dat Vierdaagsewandelaars meer fruit en groenten eten dan de doorsnee Nederlander, aldus Maria Hopman. De Gezondheidsraad adviseert om tenminste twee stuks fruit per dag te eten. De gemiddelde Nederlander eet krap een stuk fruit, terwijl de wandelaars in het
dagelijks leven gemiddeld 1,85 stuks fruit per dag eten. Hetzelfde geldt voor de aanbevolen tweehonderd gram groenten per dag. De Vierdaagsewandelaar geeft aan per dag 170 gram groenten te eten terwijl de gemiddelde Nederlander op 120 gram blijft steken. Hopman: "Opvallend is dat vrouwen meer
fruit en groenten eten dan mannen en dat met het stijgen van de leeftijd het eten van fruit en groenten toeneemt." De gezondste eters binnen de vierdaagse zijn de vrouwen boven de zestig.
Getraind en ongetraind
Opmerkelijk is dat bij zowel de getrainde als ongetrainde wandelaars er geen uitvallers zijn. Mogelijk is dit te danken aan de ideale weersomstandigheden. Wel rapporteren ongetrainde wandelaars meer spierpijn en blaren. Bloed- en urineanalyses worden op een later tijdstip uitgevoerd en zullen
inzicht geven in hart- en nierfunctie en spierschade.
Samenwerking
Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen het Radboudumc, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University. De testen worden mede mogelijk gemaakt door Siemens Healthcare. Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.
* prof.dr. MTE (Maria) Hopman
Contactpersoon prof.dr. MTE (Maria) Hopman
Contactformulier
Wageningen University
Internationaal toonaangevende universiteit met opleidingen en onderzoek op het gebied van gezonde voeding en leefomgeving
* Tien jonge Wageningse onderzoekers gehonoreerd met Veni-beurs Tien jonge Wageningse onderzoekers gehonoreerd met Veni-beurs
* Vlindereitjes bereiden mosterdplant voor op vraatzuchtige rupsen Vlindereitjes bereiden mosterdplant voor op vraatzuchtige rupsen
* Congres op het kruispunt van statistiek en veredeling Congres op het kruispunt van statistiek en veredeling
Meer nieuws
Lees meer
* Eat2move website