Transgenders durven meer en meer hun verhaal te doen

Tweede TransPride tijdens Amsterdam Gay Pride 2015

Na een eerste kennismaking in 2014, maakt TransPride dit jaar vast onderdeel uit van de Amsterdam Gay Pride, met een eigen programma. Er valt onder meer een 'up close and personal' fototentoonstelling van transgenders tijdens de Pride van 2014 te bezichtigen. Op 29 juli kunnen transgenders tijdens TransPoetry & TransStory hun persoonlijke verhaal vertellen en met het publiek delen. De officiele opening van TransPride is zaterdag 25 juli in het Manor Hotel. Deze wordt verricht door schrijver en transgender Alex Bakker en Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66).

Transgenders genieten dit jaar volop media-aandacht, met de transitie van Bruce Jenner naar Caitlyn Jenner deze zomer. De in een klap 's werelds beroemdste transgender maakt in alle publiciteit er geen geheim van geregeld met zelfmoordneigingen te hebben geworsteld, hetgeen voor een groot publiek duidelijk maakt hoe groot de psychische strijd is van mensen die in een verkeerd lichaam worden geboren. Daarmee houdt de overeenkomst tussen Jenner en de gemiddelde transgender overigens op, want de meesten van hen gaan na hun transitie het liefst geruisloos op in de menigte om eindelijk te kunnen beginnen aan hun echte leven.

Kwetsbare groep

Volgens voorzitter Yvo Vas Dias van TransAmsterdam vormen transgenders een kwetsbare groep over wie nog altijd veel misverstanden bestaan. Ze worden in de publieke opinie vaak verward met drag queens, mede hierdoor ligt de focus nogal eens op de transitie van man naar vrouw. Andersom - van vrouw naar man - komt net zo vaak voor.

Verhalen vertellen\\015Geweld tegen transgenders komt volgens Vas Dias helaas nog geregeld voor. "We kunnen wel binnen blijven zitten, maar dat doen we niet." Tijdens TransPride worden vooroordelen ontkracht en krijgt iedereen die dat wil de kans zijn of haar verhaal te doen. Bijvoorbeeld op 29 juli tijdens TransPoetry & TransStory, waar Alex Bakker, schrijver van 'Mijn valse verleden', ook zal optreden en voorlezen uit zijn boek dat vorig jaar is verschenen en lovende recensies heeft ontvangen. Bakker werkt momenteel aan een nieuw boek over de geschiedenis van transgenders in Nederland en geeft op maandag 27 juli een lezing hierover tijdens de TransPride. "Nederland is in de wereld een voorloper geweest met het opereren van transgenders, ook met het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. We zijn een gidsland." Voor zover is na te gaan, vond zestig jaar geleden de eerste transgender-operatie in Nederland plaats. "In vergelijking met toen is er heel veel ten goede veranderd. Transgenders durven zich nu meer uit te spreken. Veertig jaar geleden kon dat echt niet. Toen werden we als pervers en als uitschot gezien." \\015

LifeStyle\\015Op de laatste dag van de Amsterdam Gay Pride op zondag 2 augustus sluit ook de TransPride, met een speciale LifeStyle Workshop. Hieraan kunnen in totaal zestien transgenders aan mee doen. Doel van de workshop, die in de vorm van een imagospel wordt gegeven, is om de deelnemers van tips te voorzien hoe ze hun uiterlijk meer in overeenstemming kunnen brengen met wie ze zijn. Stylecoach Sylvia Kruissink die de workshop begeleidt: "Het doel is uiteindelijk meer zelfvertrouwen te krijgen."

Het thema van de Amsterdam Gay Pride 2015 is 'Share'. Dat van TransPride sluit hier naadloos bij aan: Share your T Story! Trans and Proud!