GroenLinks stelt schriftelijke vragen verdwijning tegemoetkoming studiekosten MBO-leerlingen
SCHRIFTELIJKE VRAGEN Vragen van mw. H. de Boer en mw. T. Scally (GroenLinks)
Studiekosten MBO-leerlingen onbetaalbaar
Met ingang van het aankomende schooljaar verdwijnt de tegemoetkoming studiekosten voor MBO-leerlingen. Dit is een bezuinigingsmaatregel vanuit Den Haag. Het kindgebonden budget (toeslag vanuit belastingen) wordt met ingang van die datum iets opgehoogd (komt neer op 100 tot 200 euro per jaar), maar dit compenseert bij lange na niet de huidige tegemoetkoming studiekosten (tussen de 600 en 700 euro). Kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen hebben dit geld hard nodig om een vakopleiding te kunnen beginnen en zo te werken aan een (financieel zelfstandige) toekomst. De studiekosten voor boeken en materiaal in het eerste jaar van het MBO ligt – afhankelijk van de opleiding – tussen de 400 en 1000 euro.
Dit leidt bij de fractie van GroenLinks tot de volgende vragen:
1. Is het college bekend met dit probleem?
2. Hoeveel ouders en/of leerlingen hebben zich inmiddels bij MBO-instellingen, buurtteams, Leerplicht, Werk & Inkomen en/of andere gemeentelijke of met de gemeente samenwerkende instanties gemeld met dit probleem?
De fractie van GroenLinks heeft begrepen dat ouders die met dit probleem aankloppen bij afdeling Leerplicht, naar de buurtteams worden verwezen. De buurtteams verwijzen naar Stichting Leergeld, maar die organisatie heeft geen geld om een dergelijke toename van aanvragen te betalen. Zij verwijzen daarom noodgedwongen weer terug. Hierdoor worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd.
3. Is het college bereid afspraken te maken binnen en met betrokken organisaties over coördinatie en routing van deze vragen, liefst op zo kort mogelijke termijn gezien de spoedige aanvang van het nieuwe schooljaar?
Stichting Leergeld geeft aan geen geld te hebben voor een grote toestroom van extra aanvragen in verband met de landelijke beleidsverandering. MBO-instellingen geven aan wettelijk gezien geen tegemoetkoming in de studiekosten te mogen geven. Het risico bestaat hierdoor dat leerlingen niet aan een opleiding kunnen beginnen, omdat hun ouders de bijdrage studiekosten (boeken en materiaal) niet op tijd kunnen betalen.
4. Is het college bereid met MBO-instellingen in overleg te treden om te bezien of er mogelijkheden zijn deze ouders en leerlingen tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het mogelijk maken van gespreide betaling?
5. Ziet het college andere mogelijkheden om leerlingen en/of ouders financieel tegemoet te komen, bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand?
6. Is het college bereid deze vragen zo spoedig mogelijk doch uiterlijk in de week van 24 augustus te beantwoorden, gezien de verwachte toestroom van vragen bij aanvang van het nieuwe schooljaar?