Tackle de teek


Ga je wandelen? Laat je dan niet pakken door de teek! Het tekenseizoen is namelijk in volle gang. De meeste mensen worden gebeten door een teek in de periode van maart t/m oktober. Een op de vijf teken is besmet met de lymebacterie.



Tekentest onbetrouwbaar!

Er zijn verschillende tekentests te koop bij (online) drogist of apotheek. Doel van deze tests is te onderzoeken of de teek besmet is met de borreliabacterie.
Een besmette teek leidt echter lang niet altijd tot de ziekte van Lyme. Het testen van teken heeft pas nut als de test ook voorspelt of iemand de ziekte van Lyme zal ontwikkelen. Voor zover bekend zijn er geen tests verkrijgbaar waarvan dit door onafhankelijk onderzoek is bevestigd (klinisch
gevalideerd).



De uitslag van de test is met andere woorden geen betrouwbare voorspeller van de kans op de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk dat gebruikers van deze tests, ongeacht de uitslag van de test, alert moeten blijven op symptomen van de ziekte van Lyme. Heeft de teek langer dan 24 uur
gezeten? Neem dan sowieso contact op met de huisarts.

Onderzoek
Het RIVM heeft in het verleden een tekentest onderzocht. Deze test bleek bij alle geteste teken aan te geven dat de teek niet besmet was, ook bij teken van mensen die later de ziekte van Lyme ontwikkelden. De betreffende test is inmiddels niet meer verkrijgbaar.



Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de lymebacterie bij zich draagt. De ziekte komt in Nederland vaak voor. De ziekte kan zonder behandeling ernstige gevolgen hebben.



Wat zijn teken?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal
zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.



Teken verwijderen

teek_468Controleer uw lichaam en kleding op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur warme plekken zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.



Teken zijn bijna niet te zien. Gebruik eventueel een vergrootglas. Laat iemand anders controleren op de plekken die u zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel. Krijgt u de teken niet uit uw kleding, was ze dan op 60 DEGC of doe ze in de wasdroger.



Haal teken snel weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen voordat u de teek weghaalt.



Verwijderen! Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als een stukje van de kop achterblijft is dat ongevaarlijk. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg de gebruiksaanwijzing. Ontsmet daarna het beetwondje. Noteer
wanneer en waar op de huid u gebeten bent.

(Bron: RIVM)





Meer informatie?



* Reizen en teken(GGD)
* Folder(RIVM)
* Teekcontrol(game van RIVM)
* Tekenradar
* Thuisarts
* Vragen en antwoorden(RIVM)
* Week van de teek