Wakker Dier start radiospot tegen `foute kazen'


Wakker Dier start radiospot tegen `foute kazen'

24 jul 2015

Maaslander en Old Amsterdam bevatten stalmelk

Wakker Dier start morgen met een radiospot waarin zij consumenten voorlicht over de `foute kazen' van Maaslander en Old Amsterdam. Onder `foute kaas' verstaat Wakker Dier kaas waar stalmelk in zit: melk van koeien die nooit buiten komen. Door schaalvergroting en intensivering staan steeds
meer melkkoeien altijd op stal, inmiddels al 30%. In een poging het tij te keren, kiezen steeds meer zuivelproducenten voor weidemelk. Zo is veel verse melk tegenwoordig gegarandeerd weidemelk. Maar kaas bevat te vaak nog stalmelk. Wakker Dier: "Als je bedenkt dat voor een kilo kaas wel tien
liter melk nodig is, is weideganggarantie voor kaas tien keer zo belangrijk." Daarom roept Wakker Dier consumenten op om te kiezen voor kaas die wel volledig is gemaakt van weidemelk, zoals biologische kaas, of kaas van de merken Beemster en Milner. Wakker Dier: "Veel weilanden zijn leeg, mede
door merken als Maaslander en Old Amsterdam. Het wordt hoog tijd dat deze grote en bekende merken hun verantwoordelijkheid nemen en ook kiezen voor 100% melk van koeien die lekker in de wei staan!"

Beluister hier de radiospot over Maaslander en Old Amsterdam, en hier de spot over Beemster en Milner.

De koe verdwijnt uit de wei

Steeds meer weilanden blijven leeg. 30 procent van de melkkoeien staat het hele jaar door op stal om zoveel mogelijk melk te produceren. Hoewel staatssecretaris Dijksma zegt dat ze weidegang erg belangrijk vindt, wordt het door de huidige wetgeving niet gestimuleerd. De melkveesector is sinds
juli 2014 met 110 duizend koeien gegroeid en het aantal megastallen lijkt explosief te stijgen. Hoe groter de stal, hoe groter de kans dat de koe niet naar buiten mag. Veel experts luiden dan ook de noodklok over de exploderende melkveesector.

Wat is weidemelk?

Nederlanders vinden koeien in de wei belangrijk. Daarom is bijna alle verse melk tegenwoordig voorzien van een weidemelklogo: een logo dat garandeert dat de melk voor 100% afkomstig is van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur in de wei mogen grazen. Helaas zijn er nog wel kazen
zonder weidemelklogo, zoals Maaslander en Old Amsterdam. Juist omdat er erg veel melk nodig is om kaas te maken - tien liter melk voor een kilo kaas - vindt Wakker Dier dat weidegang en het daarbij behorende weidemelklogo een minimumvereiste voor alle kaasmerken zou moeten zijn. Op de website
van Wakker Dier staat een overzicht van kazen met en zonder weidemelklogo.

Weidegang: goed voor koe en landschap

Weidegang is niet alleen belangrijk voor de Nederlanders, maar vooral ook voor de koe zelf. In de wei kunnen ze vrij bewegen, dansen en hun natuurlijke gedrag beter vertonen. Bovendien hebben weidekoeien minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen, en is de vruchtbaarheid
beter. Ook het milieu is er bij gebaat, omdat weidegang zorgt voor minder ammoniakuitstoot.

<<