Portugese en Poolse bouwvakkers bij A2 onderbetaald
Utrecht, 23 juli 2015 - Het Britse uitzendbureau Rimec Ltd, dat Portugese en Poolse uitzendkrachten liet werken aan een tunnel bij het bouwproject Avenue 2 in Maastricht, heeft deze bouwvakkers zwaar onderbetaald. Dit blijkt uit het vonnis dat de Rechtbank Utrecht op 22 juli 2015 heeft uitgesproken tegen het Ierse moederbedrijf Atlanco Rimec.
Rimec Ltd betaalde de Portugezen en Polen veel minder loon dan volgens de CAO voor de Bouwnijverheid en de CAO voor Uitzendkrachten had moeten gebeuren. Op het loon van de Portugezen werden bijvoorbeeld bedragen tot Euro 1.000 per maand ingehouden voor huisvestingskosten en werden geen pensioenpremies afgedragen. Dit terwijl de werkelijke kosten van huisvesting aanmerkelijk lager waren dan de ingehouden 1000,-- per persoon per maand.
Toepassen Bouw-cao verplicht Buitenlandse ondernemingen - waaronder uitzendbureaus - die arbeidskrachten in de Nederlandse bouw laten werken, moeten (grote delen van) de CAO voor de Bouwnijverheid toepassen. Die verplichting is vastgelegd in Europese regels, Nederlandse wetten en de cao's voor de uitzendsector en de bouwnijverheid. Het ontduiken van die verplichting benadeelt niet alleen de betrokken arbeidskrachten, maar ook bonafide bouwbedrijven en uitzendbureaus.
Doorbraak
Het bestrijden van cao-ontduiking is een speerpunt van sociale partners in de bouwnijverheid. Dit verschijnsel is in de praktijk echter lastig aan te pakken. Onder meer omdat malafide bedrijven die hierop worden aangesproken, snel van naam en rechtspersoon kunnen veranderen. Dat is ook in dit geval gebeurd. Het Ierse moederbedrijf Atlanco Rimec is inmiddels omgedoopt in Mecra. De uitspraak van de Rechtbank Utrecht kan daarom als een doorbraak worden beschouwd.
Het vonnis
De Rechtbank Utrecht heeft vandaag beslist dat Rimec Ltd inderdaad de CAO voor de Bouwnijverheid heeft overtreden. Rimec Ltd is - in het kort - veroordeeld om: de CAO Bouwnijverheid na te leven, om gegevens over haar werknemers te verstrekken aan TBB, om die gegevens te voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring, om nabetalingen te doen aan de werknemers die Rimec ter beschikking heeft gesteld voor het project aan de A2 en op nakoming van deze veroordelingen zijn dwangsommen gesteld van Euro 5.000,- per dag met een maximum van Euro 100.000,- . Daarnaast is Rimec veroordeeld om de verplichtgestelde pensioenregeling van het bedrijfstakpensioenfonds voor de bouwnijverheid (bpfBOUW) toe te passen en alsnog circa Euro 3.000.000,- aan pensioenpremie te betalen aan bpfBOUW.
Technisch Bureau Bouwnijverheid
Het Technisch Bureau Bouwnijverheid (TBB) is opgezet door sociale partners in de bouwnijverheid. Handhaving van de cao is een van de kerntaken. Dit gebeurt door het TBB-onderdeel Bureau Naleving en Werkingssfeer. Het bureau onderzoekt serieuze signalen over het niet naleven van de CAO voor de Bouwnijverheid, de CAO Bedrijfstakeigen Regelingen en/of de verplichtstellingbeschikking van het bedrijfstakpensioenfonds voor de bouw. Zo nodig worden maatregelen genomen om dit te herstellen.
De afgelopen jaren zijn met deze onderzoeken goede resultaten bereikt. Sinds 2009 bleken 800 van de 1.350 onderzochte bedrijven de cao's in het geheel niet toe te passen. Zij zijn verplicht dit alsnog te doen. In 90% van de gevallen is dit rechtgezet. Vier procent van de bedrijven is failliet gegaan en de overige 6% is geeindigd in een rechtszaak.