Wat kunnen we doen tegen wateroverlast?


Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met zwaardere buien. Waar blijft al dat regenwater? Wat kunnen we doen tegen wateroverlast?

Van oudsher liggen er nog veel gemengde rioolstelsels in gemeenten, waarbij het afvalwater en regenwater gezamenlijk in een buis worden afgevoerd. Rioolgemalen voeren dit verder af naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Bij hevige neerslsag is de afvoercapaciteit onvoldoende.

Overtollig water lozen op oppervlaktewater

Via een wateroverstort wordt overtollig water geloosd op oppervlaktewater (sloten, kanalen). Dit voorkomt dat het riool overstroomt in de woningen of dat water lang op straat blijft staan. Het nadeel is dat (verdund) afvalwater direct op het oppervlaktewater wordt geloosd.

Minder wateroverlast door gescheiden riolen

Gemeenten leggen steeds vaker gescheiden riolen aan. Regenwater gaat via een aparte buis direct naar de sloot en rioolwater via het bestaande vuilwaterriool naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit zorgt voor minder wateroverslast op straat en voor een schonere sloot. Daar waar het
regenwater gemakkelijk in de grond zakt, laten gemeenten het riool hiervoor vaak achterwege.

Waterbergingen voor extreme neerslag

Extreme neerslag vraagt om nog meer maatregelen, het riool kan de neerslag niet snel genoeg afvoeren. Daarom leggen gemeenten waterbergingen aan op laaggelegen locaties die snel onderlopen. Dat kan een verlaagd speelveld zijn of een parkeerterrein. Zo'n waterberging scheelt wateroverlast op
andere plekken. Bij extreme regen is wateroverlast nooit helemaal te voorkomen.

Wat u kunt doen

Geef regenwater in uw tuin een uitweg

U kunt wateroverlast helpen voorkomen door uw tuin niet helemaal te verharden, waardoor regenwater in de grond kan zakken. Wilt u toch (veel) bestrating in uw tuin, elg dan infiltratievoorzieningen (bijvoorbeeld grind) aan, zodat regenwater in de tuin opgevangen kan worden.

Voorkom regenwater in huis

Als uw huis op dezelfde hoogte of lager ligt dan uw tuin, kan water bij extreme regen naar binnen stromen. Ook hier geldt: geef regenwater een uitweg. Of pas uw tuin zo aan dat het water van het huis af loopt. U kunt ook bijvoorbeeld een vijver aanleggen.

Wat wij samen kunnen doen

Een huiseigener moet zelf voor een waterdicht huis zorgen, ook aan de onderkant. De gemeente heeft een cooerdinerende rol bij grondwaterproblemen. Heeft u (grond)waterproblemen, bijvoorbeeld in de vorm van schimmelvorming op de binnenmuur? Neem dan contact op met de gemeente.

Meer weten

Op www.riool.info staat meer informatie over klimaatverandering en regenwateroverlast. Wilt u informatie over de riolering in uw straat? Of over waterproblemen in de buurt? Neem dan contact op met de gemeente.