Asbest verwijderen in of rondom uw huis?


Wilt u als particulier asbest verwijderen in of rondom uw huis? Dan vragen wij uw aandacht voor de regels die aan de verwijdering van asbest zijn gesteld.
Asbest is een schadelijk materiaal. Als het breekt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende vezels vrij die zeer gevaarlijk zijn wanneer u deze inademt. De ingeademde deeltjes kunnen er nog tot tientallen jaren later voor zorgen dat kanker aan het long- of buikvlies ontstaat.

Tot 35 m2 zelf verwijderen

De overheid heeft bepaald dat particulieren, anders dan in uitoefening van een beroep of bedrijf, per kadastraal perceel tot 35 m2 geschroefde asbesthoudende platen, niet zijnde dakleien of gelijmde vloerbedekking zelf mogen verwijderen. Bent u van plan om tot 35 m2 hechtgebonden asbest zelf
te verwijderen? Dan moet u tenminste vijf werkdagen voor de voorgenomen aanvangsdatum van de sloopwerkzaamheden een sloopmelding doen bij de gemeente. Dit kan digitaal via www.omgevingsloket.nl of schriftelijk via een formulier dat u bij het gemeentehuis kunt afhalen. Voor de sloopmelding
worden geen leges in rekening gebracht.

Ontvangstbevestiging sloopmelding

Pas als u een ontvangstbevestiging van de sloopmelding heeft ontvangen, waarbij eventueel nadere voorwaarden kunnen worden gesteld, mag het asbest worden verwijderd op de voorgenomen aanvangsdatum. Het asbest dient luchtdicht verpakt te worden en op vertoon van de ontvangstbevestiging van de
sloopmelding kunt u dit gratis inleveren bij de milieustraat. Speciaal verpakkingsmateriaal stellen wij gratis beschikbaar en kunt u bij de milieustraat ophalen.

Let op! U moet bij de milieustraat de ontvangstbevestiging van de sloopmelding te tonen. Als u de ontvangstbevestiging kunt laten zien en de hoeveelheid en het soort asbest komen overeen met de sloopmelding, dan worden er geen stortkosten in rekening gebracht.

Asbest wordt niet door de gemeente bij u opgehaald, ook niet tegen betaling. Het verwijderen van meer dan de 35m^2 asbest moet u door een gecertificeerd bedrijf laten uitvoeren.

Treft u asbestverdacht materiaal op een openbaar terrein aan?

Meld dit dan bij de politie of de gemeente Ameland. Wilt u meer weten over het verwijderen van asbest of het aanbieden van asbest bij de milieustraat? Neem dan contact met ons op via (0519) 555 555.

* twitter
* facebook
* linkedin
* googleplus