Tips tegen ticketoplichting


Je wilt dolgraag naar een festival, maar het blijkt uitverkocht. Dus koop je een kaartje op de tweedehands ticketmarkt. Bijvoorbeeld via social media, Marktplaats of Ticketswap. Helaas komt het vaak voor dat `iemand die niet meer naar het festival gaat' een oplichter is en jou een nepticket of
helemaal geen ticket verkoopt. Dagelijks komen er meldingen binnen bij de politie van ticketoplichting, van mensen die kunnen fluiten naar hun concertkaartje of festivalticket en naar hun geld.



Hoe voorkom je ticketoplichting? Hieronder vind je 10 tips.

1. Let op de tijdsbepaling op een Facebook-account en kijk naar het aantal vrienden en vind ik leuks op social media.
Tickets worden vaak tweedehands aangeboden op social media, zoals Facebook. Op Facebook kun je aanpassen wanneer een Facebookaccount is gemaakt. Als er bij een berichtje een klokje staat, ga daar dan met je muis overheen. Zo zie je wanneer het bericht echt geplaatst is. Als je wel foto's ziet
maar weinig 'vind ik leuks' of vrienden telt, denk dan ook goed na of deze persoon te vertrouwen is.

2. Kijk op andere evenementenpagina's
Biedt de verkoper ook kaarten aan op andere evenementenpagina's? Vaak is een ticket voor een uitverkocht evenement snel verkocht. Als er berichten van een verkoper op meerdere evenementenpagina's blijft staan, kan dit verdacht zijn. Zo kan de oplichter namelijk zo veel mogelijk geld
binnenhengelen.

3. Haal de profielfoto van de verkoper door Google Image Search
Ga naar images.google.com. Hier kun je foto's naartoe slepen, via een URL invoeren of vanaf je computer uploaden. Komt de foto naar boven met een andere naam? Dan weet je dat het om een oplichter gaat.

4. Check of er al iets bekend is over de gegevens van de aanbieder
Er zijn veel websites waarop oplichters ontmaskerd worden. Foto's, rekeningnummers, namen, telefoonnummers; alles wordt online gezet om te waarschuwen voor oplichters.
Doe voor dat je tot aankoop overgaat vooronderzoek via bijv. Google, de website www.ticketoplichting.nl/oplichters of www.opgeletopinternet.nl.

5. Checken bij de politie
Ook op de site www.mijnpolitie.nl kan je checken of rekeningnummers, telefoonnummers of e-mailadressen voorkomen in de politiesystemen. Als een van deze gegevens al voorkomt in de database van de politie krijg je een waarschuwing dat er al meldingen tegen die verkoper zijn gedaan. Sinds kort
kun je voor zaken rondom internetoplichting naar: www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen. Gegevens checken doe je dan voortaan hier: www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.

6. Koop een kaartje via Ticketswap
Op de website Ticketswap kun je kaartjes kopen en verkopen. Deze site checkt van tevoren het Facebookaccount, telefoonnummers en bankrekeningnummers. Het gaat ook wel eens mis, maar mocht het misgaan dan worden koper en verkoper met elkaar in contact gebracht. Het is in elk geval veiliger dan
direct via Marktplaats of social media een kaartje (ver)kopen.

7. Twijfel je of je opgelicht wordt?
Vraag of de verkoper de kaartjes op Ticketswap kan zetten of dat je de kaartjes mag komen ophalen. Aan de reactie merk je snel genoeg of het om een oplichter gaat.

8. Persoonlijk ophalen
Als je met iemand afspreekt om een kaartje persoonlijk ergens op te halen, zorg dan dat je met z'n tweeen bent. Ook is het verstandiger om op een openbare plaats af te spreken.

9. Legitimatiebewijs nooit geven!
Laat je NOOIT verleiden, om welke reden dan ook, om een kopie van je legitimatiebewijs aan de verkoper te geven. De verkoper gaat met jouw gegevens aan de haal met alle gevolgen van dien. Er zijn gevallen bekend dat de verkoper met gegevens van anderen advertenties plaatst.

10. Officiele voorverkoopadressen
Wees er op tijd bij als je naar een concert of ander evenement wilt gaan. Via www.weetwaarjekoopt.nl/veiligticketskopen vind je een overzicht van de officiele voorverkoopadressen.

Kun je aangifte doen tegen ticketoplichting?
Als je bent opgelicht, ben je jouw geld kwijt. De bank kan niets meer voor je doen als het geld al is overgemaakt. Bij de politie kun je wel aangifte doen. Er wordt dan gekeken of er genoeg bewijsmateriaal ligt om de dader op te sporen en te pakken. Kom je aangifte doen, verzamel dan zoveel
mogelijk informatie van de dader.

Bedenk voor je een ticket koopt in elk geval dat als iets te mooi is om waar te zijn, het dat ook vaak is!

Bron: Politie (vraaghetdepolitie.nl)