NZa-bijeenkomst `In gesprek over contractering paramedische zorg'
21 juli 2015
Vereniging
NZa-bijeenkomst `In gesprek over contractering paramedische zorg'
Partijen moeten met elkaar in gesprek komen.
Op 12 mei spraken de paramedische beroepsverenigingen met de NZa, de zorgverzekeraars en de ACM (Autoriteit Consument en Markt) over de contractering van paramedische zorg. De NVLF was een van de gesprekspartijen.
De knelpunten en misverstanden tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders waren de reden om gezamenlijk naar verbeterpunten te zoeken. De NZa en de ACM gebruiken de inventarisatie uit het gesprek om de minister van VWS te adviseren over modellen voor de contractering.
Er werd door de beroepsverenigingen uitbreid ingegaan op zaken die ze in verband met de contractering gemist hebben van de zijde van de zorgverzekeraars.
Genoemd werden de polisvoorwaarden (met name die voor de aanvullende verzekering (AV)), tariefvoorstellen en de regelgeving NZa. De verschillende criteria die de zorgverzekeraars hanteren leiden tot hoge administratieve lasten.
Gezamenlijk beleid
Alle paramedische beroepsverenigingen constateerden de onmogelijkheid om in gesprek te gaan over contracten. Ter illustratie werd aangevoerd dat het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars in beton gegoten lijkt en dat de communicatie met de individuele zorgaanbieder moeizaam verloopt. Dit leidt
tot het gevoel van "tekenen bij het kruisje", terwijl er met samenwerking veel meer bereikt zou kunnen worden. Beroepsverenigingen ervaren minimale ruimte om voor de belangen van hun leden op te komen. Het is hoog tijd dat aan de alom ervaren frustratie een einde komt zodat partijen weer met
elkaar in gesprek komen. Voor 2016 lijken de zaken nu al dichtgetimmerd, terwijl er behoefte is aan een open gesprek.
De zorgverzekeraars benadrukten dat ze al op verschillende manieren de dialoog zoeken. De zorgaanbieders stelden hier tegenover dat het er niet alleen om gaat dat er gesproken wordt, maar dat ook duidelijk is dat daar iets mee gedaan wordt. De gezamenlijkheid in het beleid mist.
Negatief beeld
De zorgverzekeraars lichtten toe hoe zij de afstemming met de zorgaanbieders zien. Er zijn verschillen per zorgverzekeraar, afhankelijk van de inkoopvisie die de individuele zorgverzekeraar heeft. Er zijn met de beroepsgroepen al veel overleggen op beleidsniveau. De beleidsnota die 1 april is
uitgebracht is ook een handreiking aan het veld voor beleidsdiscussies. Zorgverzekeraars erkennen dat de telefonische bereikbaarheid verbeterd kan worden. Tegelijkertijd storen de zorgverzekeraars zich aan het negatieve beeld dat geschetst wordt. Dat houdt geen rekening met wat er op het
gebied van overleg gebeurt. Voor 2016 is er met de beroepsgroepen een jaaragenda opgezet.
Door de ACM werd aangegeven dat er wat betreft samenwerking tussen partijen in de contractering zeker ruimte zit in het toetsen van elkaars beleid, overleg op regionaal niveau, overleg over administratieve belasting. Ook afspraken tussen zorgverzekeraars over huishoudelijke zaken behoren tot
de mogelijkheden. Het maken van afspraken over ondernemersaangelegenheden zoals prijzen of het collectief weigeren van een overeenkomst is daarentegen niet toegestaan.
Modelovereenkomst
Volgens de zorgaanbieders kan er een modelovereenkomst uitkomst bieden voor onderwerpen die niet `mededingingsgevoelig' zijn. Zo'n overeenkomst zou dan sectorbreed toepasbaar kunnen zijn, onafhankelijk van de individuele zorgverzekeraar. Dat beperkt de administratieve lasten.
Daarnaast werd aangegeven dat het instellen van een geschillencommissie een bijdrage zou kunnen leveren aan het tegengaan van machtsongelijkheid en het maken van een redelijke afweging.
Een andere suggestie is dat de NZa minimumtarieven vaststelt en dat er contractafspraken kunnen gelden voor het deel dat daar bovenop komt. Een nadeel hiervan zou zijn dat het deel dat onder de aanvullende verzekering valt hiervan wordt uitgesloten, omdat dit privaat geregeld is. Anderzijds
moet je, als er sprake is van een dialoog, ook in staat zijn om gezamenlijk zo'n minimum vast te stellen. De zorgverzekeraars gaven te kennen dat de totale kosten worden bepaald door prijs (p) x hoeveelheid (q). Gesprekken moeten dan niet alleen over de p gaan, maar ook over de q.
De NZa gaat de mogelijkheden voor inkoopmodellen en het verplichtend karakter van de Good Contracting Practices verder onderzoeken. Bij beide onderwerpen worden het veld en de beroepsverenigingen via een consultatieronde betrokken.
Zie voor meer informatie het verslag van deze bijeenkomst.