Definitief beheerplan Duinen Goeree en Kwade Hoek vastgesteld


Het definitieve beheerplan voor het natuurgebied Duinen Goeree en de Kwade Hoek is vastgesteld. Het ligt ter inzage van 27 juli tot en met 4 september 2015.

Het beheerplan beschermt de unieke natuur van Duinen Goeree en de Kwade Hoek.

Natura 2000-gebied

In Zuid-Holland valt volop van natuurschoon te genieten. Sommige natuur is zo bijzonder dat die is opgenomen in het Europese programma Natura 2000. Dat geldt ook voor de unieke duin- en kustsoorten die voorkomen in het gebied Duinen Goeree en Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee.

Beheerplan

Voor elk Natura 2000-gebied wordt een beheerplan gemaakt. Daarin staat welke maatregelen worden genomen om de bijzondere natuur van dit natuurgebied te beschermen. Ook staat erin welke activiteiten er in en rondom het gebied mogen plaatsvinden en waarvoor een eventuele vergunning nodig. Voor
Duinen Goeree en Kwade Hoek hebben de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu het definitieve beheerplan nu vastgesteld.

Beroep en terinzagelegging

Tegen het definitieve beheerplan is tot en met 4 september 2015 beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beheerplan ligt van 27 juli tot en met 4 september 2015 ter inzage op verschillende locaties, waaronder het Provinciehuis in Den Haag. Ook is het
beheerplan te raadplegen op www.zuid-holland.nl/terinzage.

Kwade Hoek

Duinen Goeree en Kwade Hoek is een prachtig natuurgebied waar stuifduinen, slikken, brede stranden en bos elkaar afwisselen. Zo is Kwade Hoek, ondanks zijn negatieve naam, een van de fraaiste voorbeelden van natuurlijke kustaangroei in Nederland, met een uitgestrekt landschap van schorren,
slikken, stranden, aangroeiende duinen en vochtige duinvalleien. Het gebied kreeg zijn naam vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Schippers waren vroeger blij als ze 'de kwaaien hoek' voorbij waren. Verderop bevond zich dan de 'goede rede' waar ze veilig aan konden
meren.

De Kwade Hoek ligt buitendijks en regelmatig stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Dat zorgt voor een mooie variatie aan zoete en zoute plekken en daarmee voor een keur aan bijzondere planten.

Ook voor vogels is Duinen Goeree en Kwade Hoek een gewild gebied. Het Beheerplan biedt dan ook bescherming aan 19 soorten, zoals lepelaar, wulp, aalscholver en strandplevier.

Wandelaars en fietsers kunnen van al dit natuurschoon genieten. Meer informatie vinden zij op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/duinen-van-goeree.