Persoons Gebonden Budget en de eigen bijdrage; hoe gaat dat nu in 20..
Ik heb jarenlang ondersteuning en begeleiding ontvangen in de vorm van een PGB via het zorgkantoor.
Toen werd de eigen bijdrage direct ingehouden op het PGB en wist ik wat ik nog te besteden had. Nu krijg ik een factuur van Het CAK met een hoge eigen bijdrage die ik moet betalen. Ik schrik hiervan en vraag mij nu af of ik die begeleiding nog wel wil.
Antwoord
Sinds de overgang van de ondersteuning en begeleiding naar de gemeente is er veel veranderd.
Voor 1 januari 2015 kreeg u inderdaad het persoonsgebonden budget op uw rekening gestort met de in mindering gebrachte eigen bijdrage die u moest betalen. U kocht zelf zorg in en betaalde ook de zorgverlener zelf uit. Dat u dat deed van het resterende budget was een keuze.
Nu wordt het budget gestort op een rekening van de Sociale Verzekeringsbank(SVB) en die dragen zorg voor uitbetaling aan de zorgverlener op basis van de afspraken die er gemaakt zijn door middel van een zorgovereenkomst.
De eigen bijdrage wordt hierop niet meer in mindering gebracht en dat betekent dat de eigen bijdrage nu rechtstreeks door u aan het Centraal Administratie Kantoor betaald moet worden.
Dat was u niet gewend, maar in principe is er niets veranderd. In het verleden betaalde het zorgkantoor uw eigen bijdrage rechtstreeks aan het CAK en nu moet u zelf de factuur betalen.
De eigen bijdrage wordt vastgesteld op basis van uw inkomen, vermogen en samenstelling huishouden.
De hoogte van het bedrag van de eigen bijdrage mag nooit meer zijn dan de kosten van de factuur van de zorg die geleverd is. Maar die factuur op zich heeft niets te maken met het vaststellen van de hoogte van uw eigen bijdrage.
Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met afdeling Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur op telefoonnummer 026-3160111 kies optie 1.
(aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend)