Individuele studietoeslag


Vanaf augustus 2015 kunnen studenten met een arbeidsbeperking bij de gemeente een aanvraag indienen voor een individuele studietoeslag.

De toeslag is bedoeld om jongeren met een arbeidsbeperking te stimuleren te gaan studeren zodat zij na hun studie een goede kans hebben op werk.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen moet je 18 jaar of ouder zijn; studiefinanciering ontvangen op grond van de Wet Studiefinanciering 2000 of een basistoelage op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten; een arbeidsbeperking hebben die leidt tot een verminderde loonwaarde en/of
een medische urenbeperking; niet over vermogen beschikken (minder dan EUR 5.895).

Bedrag van de studietoeslag

Het bedrag van de studietoeslag is voor 2015 EUR 1647,12 per jaar.

Aanvraag

Je kunt vanaf augustus 2015 een aanvraag indienen. De gemeente heeft daarvoor een apart aanvraagformulier gemaakt.

Betaling

Wij betalen de toeslag in twee gelijke termijnen in september en in maart. Als je later aanvraagt dan is de betaling natuurlijk ook later.

Aanspraak

Als je in augustus aanvraagt, dan ontvang je de toeslag vanaf 1 september 2015. Je kunt ook later aanvragen. Dan bepalen we de aanspraak steeds per half jaar, dus van september tot en met februari en van maart tot en met augustus.

Meestal geen keuring

Meestal kan je zelf aantonen dat je tot de doelgroep behoort omdat je oud-leerling bent van het Praktijkonderwijs of het Voortgezet speciaal onderwijs. Dan zal de gemeente geen arbeidsmedische keuring verlangen. Toch zal soms een deskundigenadvies nodig zijn. Hiervoor kun je zelf een verzoek
doen bij het UWV voor een Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen. Je hoeft daar niet voor te betalen.