Rivierrombout bij Nijmeegse nevengeul
Rivierrombout bij Nijmeegse nevengeul
Rivierrombout (foto: Twan Teunissen)Een rivierrombout werd afgelopen week gezien langs de nieuwe nevengeul van de Waal bij Nijmegen. Op het gloednieuwe eiland midden in Nijmegen werd deze bijzondere libel jagend boven ruig grasland gezien. De nevengeul trekt niet alleen de aandacht van Nijmegenaren en watersporters, ook deze bijzondere libel en vele andere soorten verkennen hun mogelijkheden alvast.
In Nijmegen gebeurt iets bijzonders! Midden in de stad komt een geul die zal zorgen voor meer veiligheid tijdens extreem hoge waterstanden en voor vertier tijdens de zomerdag, maar ook voor nieuwe kansen voor de natuur. Dwars door de stad zijn nieuwe dijken aangelegd, bruggen gebouwd en is een eiland ontstaan. Binnenkort worden het nieuwe eiland en de nieuwe nevengeul toegankelijk voor mensen en voor planten en dieren. En wat zich dan kan ontwikkelen is uniek. Nijmegen heeft goud in handen, want juist de combinatie met natuur maakt het zo bijzonder. Zonnen op het Waalstrand met zicht op de Stevenskerk, snorkelen bij een boom in het water op zoek naar vissen en krabben of even kanoen met kleurrijke libellen om je heen...
Nevengeul Nijmegen bij nacht (tekening: Jeroen Helmer)Aan weerszijden van de stad ontplooit de natuur zich al in al haar wildheid en krijgen bezoekers de ruimte. Langs de nieuwe geul (Spiegelwaal gedoopt) en op het eiland gebeurt straks hetzelfde. De wildernis vliegt, loopt, kruipt en zwemt dan vanzelf de stad in. Wij verwachten bijvoorbeeld dat met het opschieten van de eerste wilgen ook de eerste bevers zullen arriveren. En die kun je dan bekijken vanaf de kade met een ijsje in de hand.
De rivier de Waal zelf is een druk bevaren scheepvaartroute. Als vis of waterinsect moet je daar zien te overleven met zware golfslag en draaikolken van passerende grote schepen. In de turbulente flessenhals tussen de verkeersbruggen zijn minder krachtige soorten vaak een speelbal van het watergeweld. De nieuwe nevengeul biedt straks het perfecte groene alternatief. Daar zullen straks jonge vissen schuilen en het zal het opgroeigebied zijn voor heel veel typische rivierbewoners, waaronder de rivierrombout.
Uitsluipende rivierrombout (foto: Esther Linnartz-Nieuwdorp)De rivierrombout verdween zo'n 100 jaar geleden uit de Nederlandse rivieren en keerde eind jaren negentig pas weer terug. Die terugkeer is vooral te danken aan het schoner geworden water dat tegenwoordig weer door de rivieren stroomt. De rivierrombout is een echte rivierbewoner. De larven leven drie tot vier jaar in het bodemzand op plekken waar het water niet al te hard stroomt. Daarna kruipen ze het land op en vervellen tot echte libellen.