Tips om de babbeltruc te voorkomen


maandag, 20 juli 2015

Tips om de babbeltruc te voorkomen `De pakkans moet omhoog en de aanpak van de babbeltruc op straat moet prioriteit krijgen bij de politie', aldus Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO. Beroving op straat door een `babbeltruc' komt steeds vaker voor: onbekenden spreken mensen aan en gebruiken
een mooie smoes om hen iets waardevols afhandig te maken. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. Slechts twee procent van de daders wordt opgepakt dus het is redelijk `aantrekkelijk' voor de criminelen om toe te slaan. Laat het u niet gebeuren en
lees de tips verderop.

High Impact Crime
De babbeltruc aan de deur wordt door de politie formeel gelijk gesteld aan een woninginbraak. De babbeltruc op straat valt nog niet onder deze categorie. De KBO pleit ervoor om dat wel te doen. Daarmee vallen alle *soorten* babbeltrucs onder de zogenaamde High Impact Crimes (HIC), en krijgt
het de hoogste prioriteit van de politie. Onder High Impact Crimes vallen naast woninginbraken ook overvallen, straatroof en geweld.
Vorige week werd een 27-jarige man veroordeeld tot 3,5 jaar cel nadat hij maar liefst 89 keer de babbeltruc had toegepast bij veelal oudere slachtoffers.

Tips om babbeltruc te voorkomen:
- Oplichters verwachten dat er iets bij u te halen valt zoals*geld, sieraden of andere waardevolle spullen. Het is daarom belangrijk met dit soort bezittingen zo min mogelijk over straat te gaan of er mee te pronken.
- Wissel geen geld op straat.
- Geef nooit uw pinpas en pincode af aan anderen.
- Laat u niet afleiden, scherm uw pincode (ook in de winkel) goed af.
- Gebruik een hoorbaar alarm en / of roep om hulp als u bedreigd wordt.
- Kom zelfverzekerd en sterk over (ook al*voelt u zich niet zo).
- Laat u door onbekenden, hoe betrouwbaar of onschuldig, niet zomaar aanspreken: verwijs ze naar anderen en / of loop (al antwoordend) door.
- Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
- Gebeurt het u toch: denk aan uw veiligheid! Wordt geweld gebruikt dan is het verstandig om de overvaller niet (te veel) tegen te werken. Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goederen en Kijken (RAAK). Bel zodra het kan 112.
- Neem het uiterlijk van de onbekende goed in u op, noteer eventueel gegevens.
- Bent u slachtoffer geworden, mist u spullen of schat u de onbekende verdacht in? Neem dan contact op met de politie, bel 112 (als de dader nog in de buurt is) of 0900-8844 en doe aangifte.

Voorlichting voor senioren
De veiligheidsvoorlichters van de KBO vertellen u graag nog veel meer over wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Kijk hier*voor meer informatie.

Tweeten
Bookmark and Share