COV en LTO: voldoende kwalitatief goede lamssteak op de markt
Als Albert Heijn niet tevreden is over de kwaliteit van de geboden lamssteak, kan de supermarktketen altijd overstappen op een andere leverancier, die wel de gewenste waarborgen kan bieden. Dat zegt Richard de Mooij, secretaris van de Centrale Organisatie Vleessector (COV), in reactie op een mededeling van Albert Heijn. De super zegt in een tweet dat het risico op besmetting van lamssteak met de ziekteverwerker E-coli `vanuit de wollige vacht van het lam te hoog is' en verkoopt om die reden niet langer lamssteak. Voor De Mooij is die stelling van Albert Heijn `veel te kort door de bocht'. "Het zet de hele productgroep van lamsvlees in een kwaad daglicht." Volgens De Mooij is de kans groot dat de super het vlees in het buitenland heeft gekocht. "In Nederland zijn er voldoende aanbieders die een lamsvleesproduct van onberispelijke kwaliteit kunnen waarborgen."
De Mooij: "Nederlandse slachterijen werken uiterst hygienisch. Dat heeft staatssecretaris Dijksma (EZ) onlangs nog geschreven aan de Tweede Kamer. Zo houdt de NVWA - na keuring van levende dieren - toezicht op het slacht- en verwerkingsproces en wordt de band zo nodig stilgelegd wanneer er tekortkomingen worden geconstateerd." Jeljer Wynia, voorzitter van de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland en schapenhouder in Hitzum (Friesland), noemt een besmetting van lamsvlees met E-coli via de vacht `onwaarschijnlijk'. Hij daagt AH uit om voortaan Nederlandse lamssteak in de schappen te leggen. "Dan heb je vlees van dichtbij, op een eerlijke manier geproduceerd, met veel oog voor hygiene."
17 juli 2015
BRON: LTO Nedeland & COV