Car-Uwo rechtspositionele wijzigingen

Op grond van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland is de CAR (CAO van gemeenten) van toepassing op het personeel in dienst van de Veiligheidsregio Noord -en Oost Gelderland. De CAR is verder uitgewerkt in de UWO (de Uitwerkingsovereenkomst) waarvoor de VNOG bij de VNG is aangemeld. Wijzigingen in de CAR-UWO krijgen echter pas rechtskracht op het moment dat deze wijzigingen lokaal worden vastgesteld door het bevoegd gezag en nadat deze zijn gepubliceerd en bekend gemaakt zijn aan het personeel.

Onlangs heeft het DB ingestemd met de een aantal rechtspositionele wijzigingen die zijn vertaald in LOGA-brieven. Hierbij globaal een overzicht van deze rechtspositionele wijzigingen. De volledige LOGA-brieven kun je vinden via deze link

1. Uitwerking LOGA-brief met kenmerk ECWGO/U201401849, uitwerking CAO 2013-2015, Algemeen De VNG en de vakbonden hebben op 15 juli 2014 een principeakkoord gesloten voor een nieuwe CAO gemeenten en in september 2014 is dit akkoord bekrachtigd. In deze LOGA-brief is een toelichting gegeven op de uitwerking van de CAO 2013-2015.

De tekst van het nieuwe hoofdstuk 3 van de CAR-UWO staat in de bijlage van deze LOGA-brief. De tekst wordt op 1 januari 2016 van kracht. Voor 1 januari 2016 onderzoekt het LOGA echter nog of de wijzigingen van hoofdstuk 3 ertoe leiden dat verwijzingen, formuleringen en begrippen in andere hoofstukken moeten worden aangepast. Daarbij komt dat brandweerpersoneel bij de veiligheidsregio's wordt uitgezonderd van het nieuwe beloningshoofdstuk. Afgesproken is dat hierover door de brandweerkamer met de vakbonden zal worden overlegd.

2. Uitwerking LOGA-brief met kenmerk ECWGO/U201401851, uitwerking CAR-UWO teksten

Deze loga-brief gaat over de feitelijke wijzigingen in de CAR-UWO die volgen uit de afspraken in het cao-akkoord over stage en werkervaringsplaatsen, opeenvolgende aanstellingen, opbouw en opname van verlof tijdens ziekte, vakbondsverlof en einde na-wettelijke uitkering.

Stage en werkervaringsplaatsen

Per 1 januari 2015 is de CAR-UWO zodanig aangepast dat gemeenten een heldere en eenduidige rechtsgrond hebben op basis waarvan zij jongeren en werkzoekenden een stage- of werkervaringsplaats kunnen aanbieden, zonder dat dit leidt tot niet beoogde rechtspositionele gevolgen.

Opeenvolgende aanstellingen

De regels voor ketens van tijdelijke aanstellingen veranderen per 1 juli 2015. Door deze wijzigingen zal vanaf 1 juli 2015 een keten van twee of drie elkaar opvolgende dienstverbanden waarbij de termijn van 24 maanden wordt overschreden, betekenen dat er sprake is van een vaste aanstelling met ingang van de dag dat de termijn van 24 maanden wordt overschreden. Dit geldt niet wanneer de tijdelijke aanstellingen worden onderbroken door een periode van meer dan zes maanden. Tevens wordt bepaald dat wanneer meer dan drie tijdelijke aanstellingen elkaar opvolgen, dat de laatste aanstelling een vaste aanstelling is. Ook hier geldt weer dat wanneer de aanstellingen worden onderbroken door een periode van meer dan zes maanden er geen recht bestaat op een vaste aanstelling.

Opbouw en opname van verlof (tijdens ziekte)

Per 1 januari 2015 is het met betrekking tot de opbouw en opname van vakantieverlof niet van belang of de medewerker arbeidsongeschikt wegens ziekte is of niet. De CAR-UWO wordt hiermee in overeenstemming gebracht met de Europese regelgeving.

Verder zijn er voor de opgebouwde verlofuren per 1 januari 2015 afspraken gemaakt over een vervaltermijn voor het wettelijk verlof (4 weken, zijnde 144 uur per kalenderjaar bij een fulltime dienstverband) en het verjaren van het bovenwettelijk verlof (zijnde 14,4 uur bij een fulltime dienstverband alsmede de op lokaal niveau geregelde verlofdagen).

Vakbondsverlof

Per 1 januari 2015 worden de mogelijkheden voor medewerkers voor vakbondsverlof met behoud van bezoldiging uitgebreid. Ook de functionarissen die als vakbondsconsulent en arbeidsvoorwaardenadviseur zijn aangewezen door de betreffende vakbond hebben nu recht op dit "vakbondsverlof".

Einde van de na-wettelijke uitkering

Volgens het huidige artikel 10d:33 lid 3 van de CAR-UWO stopt de na-wettelijke werkeloosheidsuitkering op het moment dat een (oud-)medewerker 62 jaar en 9 maanden wordt. In de nieuwe CAO gemeenten eindigt het recht op een na-wettelijke werkeloosheidsuitkering op de AOW-gerechtigde leeftijd. Deze bepaling heeft terugwerkende kracht tot 15 juli 2014.

3. LOGA-brief met kenmerk ECWGO/U201401852, uitwerking CAO 2013-2015, Salarismaatregelen

In de CAO gemeenten 2013-2015 wordt invulling gegeven aan de loonafspraken. Op 1 oktober 2014 kregen de medewerkers die op 15 juli 2014 in dienst waren een eenmalige uitkering van EUR 350,00 bruto (deeltijders naar rato van het dienstverband) en zijn de schaalbedragen verhoogd met 1%.

Daarnaast zijn per 1 april 2015 de salarissen met EUR 50 bruto verhoogd. De uitbetalingen hebben per genoemde data al plaatsgevonden.

4. LOGA-brief met kenmerk ECWGO/U201402159, aanpassing verplaatsingskostenregeling verhuisplichtige ambtenaren

Het LOGA indiceert jaarlijks de maximumbedragen van de verplaatsingskosten voor verhuisplichtige ambtenaren. In de CAO-gemeenten 2009-2011 is hiervoor de systematiek van een jaarlijkse indexatie met de consumenten prijsindex (CPI) van twee jaar daarvoor afgesproken. De vastgestelde bedragen worden jaarlijks op 1 januari geindexeerd met de CPI van twee jaar eerder. Voor 2015 heeft dit het volgende effect: de bedragen geldig op 31 december 2014 worden met ingang van 1 januari 2015 verhoogd met de CPI 2013. De CPI 2013 bedraagt 2,53%.

5. LOGA-brief met kenmerk ECWGO/U201500231, uitwerking van het arbeidsvoorwaardenakkoord 2013-2015

In deze ledenbrief worden enkele wijzigingen van de CAR en de bijbehorende toelichting geregeld, waarmee een aantal redactionele onvolkomenheden bij de uitwerking van het arbeidsvoorwaardenakkoord 2013 - 2015 worden hersteld.