Greenway LE gevalideerd

Duurzame asfaltinnovatie klaar voor toepassing op rijkswegen

16-07-2015

Het innovatieve en duurzame asfalt Greenway LE van Heijmans heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Na uitvoerig onderzoek door het Innovatie Testcentrum van Rijkswaterstaat en TNO Delft is Greenway LE door Rijkswaterstaat goedgekeurd voor gebruik als onder- en tussenlaag op de rijkswegen.

Greenway LE voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen en is een dubbel duurzaam alternatief voor traditioneel asfalt.

Dubbel duurzaam

Door een unieke combinatie van een energiezuinig productieproces en een hoog percentage hergebruik van grondstoffen is Greenway LE op dit moment het meest milieuvriendelijke asfalt van Europa. Het asfalt wordt geproduceerd bij een lage temperatuur, 105DEGC in plaats van 160 DEGC voor traditioneel asfalt. Hierdoor wordt energie bespaard en daarmee een CO2-reductie van zo'n 25% gerealiseerd. Daarbij wordt tot wel 60% oud asfalt hergebruikt. Het eindresultaat is kwalitatief gelijkwaardig aan standaard (heet) asfalt.

Samenwerken aan validatie van innovatie

De rijkswegen worden zwaar belast en moeten maximaal beschikbaar zijn. Daarom worden er eisen gesteld aan de kwaliteit van het asfalt. Om te beoordelen of Greenway LE aan deze eisen voldoet, is het uitvoerig onderzocht door het Innovatie Testcentrum van Rijkswaterstaat in samenwerking met Heijmans en TNO Delft. Bij het validatieonderzoek is gekeken of het product voldoet aan de functionele asfalt eigenschappen, die Rijkswaterstaat stelt aan onder- en tussenlagen. Ook is onderzocht hoeveel energie wordt bespaard tijdens de productie. Hiervoor zijn testen op proefvakken op de A2 en de N65 gedaan. Daarnaast is met laboratoriumonderzoek het gebruikte materiaal uitvoerig getest op verschillende aspecten. Alle testen zijn uitstekend doorstaan, de kwaliteit van het asfalt voldoet aan alle gestelde eisen.

Duurzame ambities waarmaken

Rijkswaterstaat zoekt continu naar slimme, nieuwe, duurzame oplossingen om ons land op een betaalbare manier veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Daarbij hebben we duurzaamheidsdoelstellingen: ten opzichte van 2009 moet er in 2020 een CO2-reductie van 20% in energiegebruik zijn bereikt en de milieuprestatie van materialen 20% zijn verbeterd. Om deze doelstellingen te behalen is duurzame innovatie hard nodig. Aangezien aanleg en onderhoud van asfalt een belangrijk aandeel (23%) is van de CO2-uitstoot van Rijkswaterstaat is hier veel winst te behalen. Duurzaam asfalt zoals Greenway LE helpt Rijkswaterstaat om zijn duurzame doelstelling te realiseren.

Voordeel bij inschrijving

Om marktpartijen te stimuleren om duurzame producten en diensten te leveren wordt duurzaamheid bij aanbestedingen gewaardeerd door de inzet van Economisch Meest Voordelige Inschrijving(EMVI)-criteria. Om materiaalsoorten als asfalt te beoordelen op duurzaamheid wordt bij de aanbesteding DuboCalc gebruikt bij EMVI-criteria. DuboCalc berekent de Milieu Kosten Indicatie(MKI)-waarde van een ontwerp (het materiaalgebruik). DuboCalc maakt gebruik van de data uit de Nationale Milieudatabase, de informatie van Greenway LE is ingevoerd in de Milieudatabase en daarmee beschikbaar voor berekeningen. Een lage MKI waarde levert een hoge waardering bij het EMVI-criterium en geeft de inschrijvende partij een voordeel bij de gunning.