Komaf maken met honger kost 242 miljard euro per jaar
Datum: 16 juli 2015
Zero Hunger
Tegen 2030 een einde maken aan de honger in de wereld vergt een investering van 242 miljard euro per jaar gedurende de komende vijftien jaar. Dat zeggen drie agentschappen van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. De honger in de wereld is in de periode 1990-2015 zowat met 50 procent
gedaald, waarmee een van de zogeheten millenniumdoelstellingen gehaald werd. Verwacht wordt dat de algemene vergadering van de VN in september instemt met het meer ambitieuze streefdoel om de armoede volledig uit te roeien.
Om honger wereldwijd een halt toe te roepen, moet er volgens het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling IFAD (International Fund for Agricultural Development) en het Wereldvoedselprogramma WFP (World Food Programme) tussen 2016 en 2030 gemiddeld 242 miljard euro per jaar geinvesteerd
worden, of het equivalent van 0,3 procent van het bruto wereldproduct in 2014. Dat staat te lezen in een nieuw VN-rapport.
"De boodschap is duidelijk", aldus algemeen directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO (Food and Agriculture Organization), Graziano da Silva. "Als we verder blijven inzetten op een `business as usual' dan zijn er tegen 2030 nog steeds 650 miljoen mensen die honger lijden.
Persoonlijk denk ik dat die 0,3 procent een relatief lage prijs is om een einde te maken aan de honger", aldus da Silva.
Zowat 105 miljard euro zou naar programma's gaan voor mensen die met minder dan 1,13 euro per dag moeten rondkomen, terwijl 137 miljard euro bestemd zou zijn voor plattelandsontwikkeling en voedselvoorziening. Concreet moet het volgens de drie organisaties mogelijk worden dat kleine boeren
kunnen investeren. Dat kan via private middelen, maar moet ook aangevuld worden door overheidsinvesteringen in infrastructuur, transport, gezondheid en onderwijs.
Meer info
Gezamenlijk rapport van FAO, IFAD en WFP: Achieving Zero HungerExterne link
Bron: VILT
(c) foto: FAO/Giuseppe Bizzarri