Tandtechniek: cao bespreking


Tandtechniek: cao bespreking

Geplaatst op 16 juli 2015
[IMG]

Op 8 juli 2015 is er een cao-bespreking geweest tussen De Unie en de andere vakorganisaties met de werkgevers in de Tandtechniek. Het door de werkgevers uitgebrachte eindbod voor een 2-jarige cao hebben wij met ongeloof aangehoord.

Hieronder volgt een opsomming van de stand van zaken

Cao en pensioen

* De cao is per 1 juli 2014 (!) afgelopen en cao-partijen hebben inmiddels 6 maal overleg gevoerd om de cao te verlengen. Tot nu toe zonder resultaat.
* Op 10 november 2014 hebben de werkgevers een eerste loonbod gedaan van 1% structureel per 1 januari 2015. Vakorganisaties hebben dat bod toen als onvoldoende afgewezen.
* Op 8 juli 2015 hebben de werkgevers een nieuw bod gedaan; een eindbod nog wel. Dat wil zeggen dat dat niet verder onderhandelbaar is.
* De werkgevers stellen nu een cao voor met een looptijd van 1 juli 2014 t/m 30 juni 2016 en een eenmalige uitkering van 1%. Voor de rest blijft de cao ongewijzigd.
* De huidige totale pensioenpremie blijft ongewijzigd 24,5%. Door toegenomen eisen van De Nederlandse Bank voor de financiele buffers zou de benodigde premie eigenlijk 29,4% moeten zijn.
* De werkgevers zijn echter niet bereid meer premie te betalen, waardoor je huidige pensioenvoorziening verder wordt verslechterd.
* Het pensioenfondsbestuur is niet bereid om te rekenen met een door De Nederlandse Bank goedgekeurd beleggingsrendement van de pensioenkapitalen van 4,2%, maar wil zich zogezegd "prudent" opstellen en rekent met een lager rendement van 3,7%. De vakorganisaties hebben zich hiertegen verzet,
zijn niet akkoord en hebben om een toelichting gevraagd.
* Als gevolg van deze opstelling van de werkgevers en van het pensioenfondsbestuur daalt de kwaliteit van de pensioenvoorziening met bijna 20% (de pensioenopbouw voor de toekomende jaren daalt opnieuw: van 1,77% per jaar naar 1,45%).

Conclusies

Op 1 juli 2011 was de cao-verhoging 1%. De laatste cao-verhoging dateert van 1 januari 2012: 0,75%. De inflatie was in 2011 2,3%, in 2012 2,5%, in 2013 2,5% en in 2014 1,0%. In koopkracht ben je er de afgelopen jaren dus ongeveer 6,5% op achteruitgegaan. En met het loonbod van 1% eenmalig
wordt dat alleen nog maar meer.

De rekening van het drama van de nog steeds slechter wordende pensioenvoorziening is en wordt volledig bij de werknemers (en gepensioneerden) neergelegd. Je reeds opgebouwde pensioengelden zijn al met ongeveer 25% afgestempeld en deze afstempeling gaat de komende 15 jaar gewoon door omdat er
niet zal worden geindexeerd. De werkgevers zijn hierin niet geinteresseerd en geven niet thuis; nu niet en straks ook niet.

Dus ook zonder pensioenpremiestijging voor werkgevers, en de constatering dat de crisis in de sector vrijwel achter de rug is, en het feit dat werkgevers in november 2014 nog een loonbod hebben gedaan van 1% structureel, presteren werkgevers het om nu een eindbod te doen van 1% eenmalig. Dat
komt bij een gemiddeld jaarsalaris neer op een eenmalige uitkering van EUR 350,- bruto.

Voor wat betreft het pensioenfonds overweegt De Unie om te stoppen met pensioenopbouw in het pensioenfonds Tandtechniek per 31 december 2015. Beter lijkt het ons om de opbouw van het pensioen per 1 januari 2016 bij een groot pensioenfonds onder te brengen. Dat biedt per definitie een betere
pensioenuitkomst dan doormodderen bij het huidige pensioenfonds.

Bottom line is de eindconclusie dat de werkgevers haar werknemers niet serieus nemen. De werkgevers maken optimaal misbruik van de situatie dat vakorganisaties geen sterke vuist kunnen maken; dat we te weinig leden hebben en dat de leden verspreid zijn over vele verschillende werkgevers.

Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Jan Admiraal



Informatie

Branche: Tandtechniek