KBO pleit voor werkzaam rijksvaccinatieprogramma ouderen


donderdag, 16 juli 2015

KBO pleit voor werkzaam rijksvaccinatieprogramma ouderen Het vaccineren van kinderen is normaal in Nederland. Mazelen, tetanus en difterie komen daardoor niet meer voor in ons land. Ook ouderen zijn gebaat bij vaccinaties. Wij pleiten voor een rijksvaccinatieprogramma.

Ouderen hebben te maken met een natuurlijke afname van het immuunsysteem, waardoor zij vatbaarder zijn voor infecties. Vaccinatie kan een belangrijke preventieve maatregel zijn tegen sommige van deze infecties. Zo hebben onderzoekers van het UMC eergisteren bekend gemaakt dat het vaccineren
van ouderen tegen longontsteking zinvol is en kosteneffectief kan worden uitgevoerd.

Toch is het vaccinatieaanbod voor ouderen in Nederland op dit moment nog zeer beperkt. De Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, pleit daarom voor een werkzaam rijksvaccinatieprogramma ten behoeve van ouderen.

Buitenland al wel
In veel westerse landen is het al de gewoonte dat ouderen tegen longontsteking worden gevaccineerd. In Nederland is dit nog niet het geval. Verder is er ook een vaccin tegen gordelroos. Daar krijgen ouderen veel meer complicaties van dan jongeren, meestal in de vorm van langdurige zenuwpijn.
En tenslotte kan het zinvol zijn om ouderen te vaccineren tegen hepatitis A, een besmettelijke leverziekte.

Oproep aan overheid
"De vraag die we ons nu stellen is of er voor ouderen net als voor kinderen een serie vaccinaties kan komen tegen ziektes die ouderen in het bijzonder treffen", aldus Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO. De Unie KBO daagt de overheid uit om hier snel werk van te maken.

Op 16 juli geeft de Unie KBO hierop toelichting in landelijke en regionale kranten, in nieuwsbulletins op televisie en op de radio (onder meer NOS en RTL)

Tweeten
Bookmark and Share