Vanaf 3 september drankenkartons en blik bij plastic in een zak


Vanaf 3 september drankenkartons en blik bij plastic in een zak

Het landelijke afvalbeleid richt zich steeds meer op het inzamelen van afvalstromen die gerecycled kunnen worden. Dat gebeurt in Scherpenzeel al enkele jaren succesvol, onder meer met het inzamelen van plastic verpakkingen.

Vanaf donderdag 3 september zamelt de gemeente Scherpenzeel alle verpakkingen in een keer in. Dit zijn verpakkingen van plastic, drankenkartons en blik. Al deze verpakkingen mogen in een zak. Drankenkartons zijn alle pakken voor sap en zuivel, zoals melk, yoghurt of vla. Blik zijn
drankblikjes, stalen siroopflessen, metalen deksels, tubes en doppen, conservenblikken en aluminium schaaltjes en bakjes.







De verpakkingen gaan in stevigere zakken dan u gewend bent. Op de bekende afhaalpunten (gemeentehuis, Hema en Jumbo) in Scherpenzeel kunnen inwoners vanaf 1 september in plaats van de bekende zak van plastic-Heroes een nieuwe stevigere zak afhalen. Natuurlijk kunnen de plastic-Heroes zakken
gebruikt worden totdat ze op zijn. Maar maak ze niet te vol, door de blikjes kan de dunne zak gemakkelijk scheuren.

Waarom ook inzameling van drankenkartons en blik?

Twee belangrijke redenen waarom de gemeente nu ook drankenkartons en blik gaat inzamelen zijn:

1. Drankenkartons bestaan uit laagjes van verschillende materialen zoals karton, plastic en soms aluminium die sinds kort goed te scheiden en hergebruiken zijn. De installatie in Wijster waar het verpakkingsplastic naar toe gaat kan de drankenkartons en blikjes er op eenvoudige wijze
uithalen. Dit was eerder nog niet mogelijk. Na sortering worden de drankenkartons en blik tot grote balen geperst en gaan ze naar een recyclingfabriek. De drankenkartons en blikjes belanden zo niet meer als afval in de grijze container, maar dienen als grondstof voor nieuwe producten.
2. Uit ervaringen in andere gemeenten komt naar voren dat het inzamelen van drankenkartons en blik tegelijk met verpakkingsplastic het meest effectief is. Het is gemakkelijk voor inwoners en de inzameling kost weinig extra.

Inzameling bespaart ook kosten

De drankenkartons en de blikjes komen nu nog in de grijze container terecht en nemen veel plaats in beslag. Wanneer ook drankenkartons en blik apart worden ingezameld blijft er minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en goedkoper omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden.

Wel leeg maar niet schoon

De drankenkartons en blikjes hoeven niet schoon te zijn, maar wel leeg. Dus geen pakken met inhoud, bijvoorbeeld vla of yoghurt of blik met een restje kattenvoer of tomaten. Stop ook geen ander materiaal in de drankenkartons en blikjes. Platdrukken mag.