Uitweg Griekenland niet makkelijk, wel noodzakelijk
Na een lang proces van zeer spannende onderhandelingen en een emotioneel debat in het Griekse parlement gisteravond, heeft het Griekse parlement in overgrote meerderheid voor het akkoord met de Eurogroep gestemd. De Partij van de Arbeid vond het vanaf dag een van groot belang dat we er samen uit zouden komen: Griekenland erbij houden, stabiliteit in de Eurozone en solidariteit met de Griekse bevolking. Lees verder voor mijn integrale bijdrage aan het debat over Griekenland vandaag.
De PvdA is opgelucht dat een 'Grexit' is afgewend. Dat is goed voor de Grieken, maar zeker ook voor Europa en voor Nederland. Een Grexit leidt ons een pad op dat we niet kennen. Dat kan veel onzekerheid op sociaal en economische gebied in Griekenland brengen, maar ook veel onzekerheid voor de toekomst van de Europese Unie en de euro. Een breuk binnen de unie, de euro of op het Europese continent is in deze tijden van grote instabiliteit om ons heen het slechtst denkbare scenario. Landen in het Midden-Oosten staan in brand, landen in Noord-Afrika zijn instabiel, Rusland pleegt ouderwetse machtspolitiek te spelen, miljoenen mensen zijn op drift.
De PvdA is daarom opgelucht dat de regeringsleiders van de Eurogroep de nacht van zondag op maandag de handen ineen hebben geslagen, ondanks de grote meningsverschillen. Levensgrote meningsverschillen. Een teken van leiderschap, onder meer van de minister-president en de minister van Financien, dat men over de eigen schaduw heen is gesprongen en voor elkaar heeft gekozen. En een teken van leiderschap van de Griekse premier Tsipras, die gisteravond met verve zijn parlement overtuigde van zijn keuze. Hoe pijnlijk het ook is en hoe moeilijk het ook politiek is uit te leggen.
Het akkoord van maandagmorgen is daarom ook geen feestelijk akkoord. Het akkoord bevat een aantal harde maatregelen, die voor de Griekse maatschappij zwaar te verhapstukken zullen zijn, zoals de BTW-verhoging en de pensioenmaatregelen.
Maar er wordt ruimte gecreeerd voor investeringen, het kadaster wordt gefatsoeneerd en de schulden worden uitgesmeerd over een langere periode met een hele lage rente. Dat moet verlichting geven, maar nogmaals, het zal niet eenvoudig zijn. Het bevat ook een aantal maatregelen die echt noodzakelijk zijn, maar waar gevestigde belangen zich hevig tegen zullen verzetten. Uitzonderingen en vrijstellingen van belasting worden aangepakt, beschermde beroepen moeten worden opengegooid. Kartels, corruptie en oligarchen worden aangepakt.
Er wordt nu gesproken over een overbruggingskrediet. Kan de regering uitleggen waar dat geld vandaan komt? Is het nieuw geld, raakt het onze begroting? Hoe gaat een dergelijk overbruggingskrediet in zijn werk?
De PvdA is opgelucht, dat de Europese landen de handen ineen hebben geslagen, maar is zich er terdege van bewust dat dit akkoord nog maar het begin van onderhandelingen voor een nieuw steunpakket is. Daarbij is het ook nog zo dat een en ander vooralsnog alleen op papier staat. De hervormingen vergen niet alleen nieuwe wetten en betere uitvoering van die wetten, zij vergen ook een culturele omslag, een omslag in de bestuurscultuur en de politieke cultuur van Griekenland. En zoals bekend komt een cultuuromslag niet op maandagmorgen klokslag half negen, maar zeer geleidelijk en met veel inspanning. Achtereenvolgende Griekse kabinetten hebben er de afgelopen jaren een bende van gemaakt. Corporatisme, corruptie en scherpe politieke polarisatie zijn aan de orde van de dag. Daar heeft de huidige Griekse regering nog geen verandering in gebracht.
De abominabele stand van de Griekse economie en de grote sociale armoede, werkloosheid, is niet de schuld van Europa, wat de Griekse regering probeert te stellen. Ook deze regering heeft de afgelopen periode de Griekse economie en de Griekse bevolking een hele slechte dienst bewezen. Daarom is het goed dat de leiders van de Eurogroep de handen ineen hebben geslagen en een uitweg vinden. Geen gemakkelijke, maar wel een noodzakelijke. In de onzekere en instabiele wereld van nu vindt de PvdA het van groot belang dat we elkaar vasthouden.
Marit Maij