Rijkswaterstaat verhoogt peilopzet Maas tussen Sambeek en Belfeld met laatste 15 centimeter
09-07-2015
Rijkswaterstaat verhoogt op 15 juli het waterpeil in de Maas tussen Sambeek en Belfeld met de laatste 15 centimeter. Deze Maaspeilverhoging, ook wel peilopzet genoemd, is noodzakelijk om verdroging van landbouw- en natuurgrond tegen te gaan als gevolg van de verdieping van de Maas tussen Venlo en Arcen. Op deze manier wil Rijkswaterstaat het Maasdal goed leefbaar houden.
Rijkswaterstaat werkt in het programma Maaswerken onder meer aan een betere hoogwaterbescherming langs de Maas. Een van de maatregelen die Rijkswaterstaat neemt, is het verdiepen van de bodem van de Maas tussen Venlo en Arcen. De rivierbodem van het ruim elf kilometer lange traject wordt zo'n twee tot drie meter dieper. Zo krijgt de rivier meer ruimte voor waterafvoer en is de waterstand lager. Ook bij een normale en lagere waterafvoer is de waterstand lager.
Kunstmatige verhoging
De verdieping van de Maasbodem heeft niet alleen gevolgen voor het waterpeil in de rivier. Behalve de waterstand in de Maas, zakt ook het grondwater in de omgeving. Vooral in de zomermaanden kan dit lagere grondwaterpeil leiden tot verdroging van landbouwen natuurgrond. Daarom verhoogt Rijkswaterstaat het stuwpeil in de Maas. Het grondwater in de omgeving stijgt dan mee, dit wordt ook wel `peilopzet' genoemd.
Laatste fase peilopzet
Tussen Sambeek en Belfeld komt het Maaswater 25 centimeter hoger te staan. Deze verhoging vindt plaats in twee fasen, omdat de verdieping van de Maasbodem tussen Venlo en Arcen over een langere periode wordt uitgevoerd. Vorig jaar is het peil met 10 cm opgezet. De verdieping van de Maasbodem is nu grotendeels klaar, dus wordt op 15 juli a.s. het water met de laatste 15 centimeter opgehoogd.
Stuw Sambeek aangepast
Het verhogen van het waterpeil is goed voorbereid. Zo heeft Rijkswaterstaat al in 2010 de stuw in Sambeek aangepast. De schuiven van de stuw zijn toen 25 centimeter opgehoogd en de bodembestorting is aangepast door de breukstenen op de bodem opnieuw te verdelen en vast te leggen met onderwaterbeton. Zo is de stuwbodem goed bestand tegen de grotere waterkracht die peilopzet met zich meebrengt.
Verdroging tegengaan
Door de peilopzet stijgt niet alleen het waterpeil, maar ook het grondwaterpeil in de omgeving. Daarom start Rijkswaterstaat in de zomer met de peilopzet. De grondwaterstand is dan het laagst, waardoor landbouwgrond en natuur profiteren van de waterpeilverhoging. De verdroging van een groot gebied wordt hierdoor tegengegaan. Ook heeft de verhoging van het waterpeil een positief effect op de verdroging die de afgelopen decennia plaatsvond in Limburg.