Nederlandse topwetenschappers bundelen krachten tegen antibioticaresistentie

Utrecht, 14 juli 2015

Nederlandse topwetenschappers bundelen krachten tegen antibioticaresistentie

Samenvatting

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en Wageningen UR hebben het initiatief genomen om expertise op het gebied van antibioticaresistentie te concentreren. Hiervoor is een virtueel onderzoekscentrum van Nederlandse kennisinstellingen opgericht: het Netherlands Center for One Health - AntiMicrobialResistance (NCOH-AMR).

Het NCOH-AMR vormt de basis voor een kwalitatief hoogwaardig consortium met topexpertise op het gebied van antibioticaresistentie. Nederlandse kennisinstellingen willen hiermee een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van oplossingen voor het wereldwijd groeiende probleem van antibioticaresistentie.

Het onderzoekscentrum ambieert multidisciplinair, translationeel onderzoek te doen naar alle aspecten van antibioticaresistentie, varierend van fundamenteel en epidemiologisch onderzoek tot en met klinische studies. De strategische onderzoeksagenda kent zes concrete oplossingsrichtingen: ontwikkeling van nieuwe antibiotica, alternatieve behandelmethodes, verbeterde diagnostiek, infectiepreventie, beter antibioticumgebruik en vaccinatie.

" Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten aan de Universiteit Utrecht, werkzaam bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht In het NCOH-AMR bundelen we de expertise van Nederlandse kennisinstellingen om gezamenlijk oplossingen te creeren voor het urgente probleem van antibioticaresistentie. Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten aan de Universiteit Utrecht, werkzaam bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht "

Intensievere samenwerking

Hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten prof. dr. Marc Bonten van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht, en onderzoeksleider van het NCOH-AMR zegt: "In het NCOH-AMR bundelen we de expertise van Nederlandse kennisinstellingen om gezamenlijk oplossingen te creeren voor het urgente probleem van antibioticaresistentie. Op individuele onderdelen behoren Nederlandse onderzoekers wereldwijd al tot de top in hun vakgebied. Door nog intensiever samen te werken en onderzoekslijnen te integreren verwachten we doorbraken te forceren voor het oplossen van dit complexe probleem."

" Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten aan de Universiteit Utrecht, werkzaam bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht Op individuele onderdelen behoren Nederlandse onderzoekers wereldwijd al tot de top in hun vakgebied. Door nog intensiever samen te werken en onderzoekslijnen te integreren verwachten we doorbraken te forceren voor het oplossen van antibioticaresistentie. Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten aan de Universiteit Utrecht, werkzaam bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht "

Noodzakelijke aanpak

NCOH-AMR beantwoordt aan de behoefte aan een gezamenlijke aanpak om sneller tot betere resultaten te komen met betrekking tot het probleem van antibioticaresistentie. Naast internationale initiatieven is er ook een intensieve samenwerking op nationaal niveau nodig tussen academische partners binnen de domeinen biowetenschappen, geneeskunde, diergeneeskunde, dierwetenschappen en milieuwetenschappen.

De noodzaak van zo'n integrale, vanuit de volksgezondheid aangevlogen aanpak werd vorige maand nog onderstreept door o.a. minister Schippers in een Kamerbrief over de aanpak van de antibioticaresistentie.

Naast de samenwerking tussen UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en Wageningen UR worden er op deelgebieden ook met andere Nederlandse kennisinstellingen formele samenwerkingsverbanden gerealiseerd.

Over het NCOH

NCOH-AMR maakt onderdeel uit van het in oprichting zijnde Netherlands Center for One Health (NCOH), dat leidende academische instituten samenbrengt met andere toonaangevende partijen. Hierdoor wordt een open innovatienetwerk gecreeerd dat kan inspelen op One Health-kansen en -risico's.

Het NCOH doet multidisciplinair en multisectorieel onderzoek en ontwikkelt kennis in het domein van biowetenschappen, geneeskunde, diergeneeskunde, dierwetenschappen en milieuwetenschappen. Het NCOH slaat bruggen tussen academische en onderzoeksinstituten, industrie, overheid en NGO's.

Founding partners van het NCOH zijn Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Wageningen UR. Naast het thema AntiMicrobial Resistance werkt het NCOH aan de thema's (Re)emerging infections, Healthy Farming en Healthy Wildlife and Ecosystem.

Dit onderzoek naar antibioticaresistentie sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht.