FNV KIEM: aparte overeenkomst grafische bedrijven over loon

FNV KIEM: aparte overeenkomst grafische bedrijven over loon

Alle 1100 bedrijven in de grafische industrie krijgen vandaag of morgen een brief in de bus, met een voorstel van de vakbond voor een eigen loonsverhoging per bedrijf. Aanleiding is het feit dat er nu al bijna 2 jaar geen cao meer is.

Omdat de landelijke cao muurvast zit, benaderen de bonden alle 1100 grafische bedrijven apart met een voorstel voor een tijdelijke bedrijfsovereenkomst. Kern daarvan is loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro voor alle werknemers.

Struikelblok

De cao-gesprekken tussen de bonden en de grafische werkgevers KVGO zijn begin juli afgebroken. Struikelblok is de eis van de werkgevers om per se per bedrijf loonafspraken te willen maken zonder betrokkenheid van de vakbond. De vorige cao voor de bedrijfstak liep af op 1 augustus 2013.

Op dit moment praten de bonden overal in het land met hun leden over mogelijke acties. Daarbij hebben verschillende ondernemers al laten weten bereid te zijn de gevraagde loonsverhoging te betalen.

Halsstarrig

Het idee voor aparte loonovereenkomsten per bedrijf komt van de dagbladuitgevers (Persgroep, TMG, NDC en BDU). Net als veel andere grafische ondernemers zijn zij het niet eens met de halsstarrige houding van de KVGO en hebben ze de bonden benaderd voor een gesprek.

Door het sluiten van de bedrijfsovereenkomst worden acties voorkomen en krijgen de werknemers meer loon. De overeenkomst eindigt du moment dat er weer een cao is. Tot die tijd blijven alle bepalingen uit de oude cao van kracht.

Gesprek dagbladuitgevers

De brief aan de 1100 grafische ondernemingen wordt vandaag verstuurd. Deze week vinden gesprekken plaats tussen bonden en dagbladuitgevers.

Voor deze week staat al nog een aantal acties en bijeenkomsten gepland, onder andere bij Roto Smeets in Deventer.

In de grafische sector werken ongeveer 21.000 mensen. Veel grafische bedrijven hebben het moeilijk, onder andere door de concurrentie van digitale media. FNV KIEM zet zich ervoor in dat ook in een krimpende sector vakmensen fatsoenlijk behandeld worden, ook als het om beloning gaat.