Isabel en Fredy exploiteren een ongekende Peruaanse schat
Datum: 14 juli 2015
Isabel & Fredy
In 1950 aten de Peruanen dubbel zoveel aardappelen dan vandaag. Tegenwoordig vindt men op de markt enkele commerciele varieteiten die op grote plantages geplant worden. Maar inheemse aardappelen, geteeld op kleine percelen in hoger gelegen gebieden zoals Huayana, vormen een Peruaanse schat die
de gemiddelde Peruaan niet meer kent. `Daar moet verandering in komen!' besloten Isabel Huilcapuma en Fredy Carrasco, twee boeren uit de Andes die met hun aardappelen naar de hoofdstad Lima trokken.
`We verlieten onze familie in de streek van Huayana, op 4000 meter hoogte, en vertrokken met de vrachtwagen naar de culinaire beurs Mistura in Lima. Ons doel: 84 aardappelsoorten tentoonstellen op deze beurs en ontdekken of er een markt bestaat voor onze producten.
De Mistura-beurs is een van die zeldzame gelegenheden waarbij de bezoekers kennis kunnen maken met inheemse aardappelen en ervan kunnen proeven. Ze kunnen er zelfs kopen om dan tot de conclusie te komen dat ze eigenlijk niets weten over deze producten, behalve dat ze heerlijk en enorm voedzaam
zijn.
De inheemse aardappel kent een grote verscheidenheid. Als je elke dag een andere soort zou eten, dan zou het zes jaar en vier maanden duren om dit culinaire avontuur te voltooien. Gegarandeerd een record in het Guiness Book.'
De bedoeling van deze reis naar de Mistura-beurs in Lima was om de producenten en de voorstanders van agrobiodiversiteit warm te maken voor de directe handel van hun producten.
(c) foto: BTC/PRODERN