Alkmaar gaat nu ook drankenkartons en blik scheiden - Gemeente Alkma..
14 JULI 2015, ALKMAAR
Samenvatting
Vanaf 15 juli kunt u uw drankenkartons en blik ook scheiden van het restafval. Drankenkartons en blik mogen voortaan namelijk bij het plastic afval worden ingeleverd. Na de inzameling worden de drankenkartons, het blik en het plastic dan weer van elkaar gescheiden in een sorteercentrum.
Vervolgens gaan de verpakkingen naar een fabriek waar ze apart worden gerecycled. De nieuwe afvalstroom zal voortaan PMD (plastic, metaal en drankenkartons) gaan heten en deze kunt u gewoon aanbieden zoals u uw plastic afval tot nu toe aanbiedt
Wat is een drankenkarton?
Bij drankenkartons kunt u denken aan melkpakken en alle drinkverpakking van frisdrank. Drankenkartons zijn een veel gebruikte verpakkingsoplossing voor voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, soepen en vruchtensappen. Een drankenkarton is gemaakt uit een combinatie van karton en kunststof.
Voor lang houdbare producten wordt een flinterdunne laag aluminium als barriere tegen licht en lucht aan de verpakking toegevoegd. Alle materialen verwerkt in een drankenkarton zijn goed recyclebaar. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig.
Wat valt er onder blik?
Onder blik/metaal afval wordt verstaan:aluminium schaaltjes, conservenblikken en blikjes voor frisdrank en bier, siroopflessen. De verpakkingen moeten leeg zijn en de blikdeksels naar binnen gebogen.
Hoe kunt u een drankkarton en blik weggooien?
Knijp de drankenkartons goed leeg en druk de verpakking plat. De verpakking hoeft niet te worden uitgespoeld. Wat wel belangrijk is dat de dop weer op de verpakking wordt gedraaid , zodat eventuele resten er niet uit stromen. Het lege blik afval kunt u gewoon bij uw plasticafval doen.
Afval scheiden. Dat scheelt een hoop
Veel Alkmaarders maken al jaren gebruik van de glasbak. Toch zijn er nog vele soorten afval die vaak bij het restafval worden gegooid, terwijl die prima kunnen worden gescheiden. Het gaat dan om GFT, papier & karton, plastic, glas, textiel en grofvuil. Veel waardevolle grondstoffen voor nieuwe
producten gaan zo verloren en dat is zonde. Hoe minder afval in de verbrandingsoven belandt, hoe beter dat is voor het milieu. Elke kilo meer gescheiden afval is de moeite waard!
Kijk voor meer informatie over het scheiden van afval op www.stadswerk072.nl/afvalstromen
Kijk voor uw afvalkalender op www.mijnafvalwijzer.nl
0 0 0
Afbeeldingen
* Download' href='/images/173740' id='image_173740' rel='nofollow image_gallery' title='PMDafbeelding.jpg'>
173740 pmdafbeelding 2b46d8 medium 1436856523
Documenten
* AHW_ALK-PLAS_ADV 265x395_v3.pdf
Woordvoerder
* Default avatar2
Perstelefoon:
(072) 548 95 55