Inschrijving Joke Smit-prijs 2015 van start

Nieuwsbericht | 13-07-2015

In november wordt de Joke Smitprijs 2015 uitgereikt aan het meest vernieuwende initiatief dat de zelfstandigheid van vrouwen een belangrijke stap verder heeft gebracht. Wie met deze tweejaarlijkse regeringsprijs naar huis gaat moet komende maanden duidelijk worden. Vanaf vandaag kunnen kandidaten voor de emancipatieprijs worden aangedragen op www.jokesmitprijs.nl

De Joke Smitprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instantie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen. Dat geldt ook voor personen die door hun actieve inzet landelijk of regionaal vrouwen hebben weten te inspireren om hun positie te verbeteren op de arbeidsmarkt.

In Nederland kan een op de twee vrouwen financieel niet op eigen benen staan. Reden voor minister Jet Bussemaker, die als onderwijsminister ook verantwoordelijk is voor het emancipatiebeleid, om eerder al afspraken te maken met bedrijven over wat zij gaan doen om de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren. "De Joke Smitprijs zet initiatieven die succesvol de positie van vrouwen verbeteren in de etalage. Dat is belangrijk, want wanneer vrouwen financieel zelfstandiger zijn vergroot dat hun keuzevrijheid en verbetert het hun positie in de samenleving. Daar hebben zowel de vrouwen zelf een rol in, maar vooral ook werkgevers. Meer vrouwen moeten de kans krijgen en gestimuleerd worden om hun talenten te ontdekken, te benutten en te verzilveren," aldus minister Bussemaker.

Jury Joke Smitprijs 2015

De prijs biedt daarmee een podium voor innovatieve concepten of projecten specifiek op het thema economische zelfstandigheid. De jury bekroont uiteindelijk het beste initiatief. De winnaar ontvangt de prijs uit handen van minister Jet Bussemaker (Emancipatie). De jury van Joke Smit Prijs 2015 bestaat uit voorzitter Herna Verhagen (CEO van PostNL en vorig jaar door maandblad Opzij uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland), Jeroen Smit (onderzoeksjournalist, hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van de boeken `Het drama Ahold' en `De Prooi: Blinde trots breekt ABN Amro') en Leontine van den Bos (hoofdredacteur van weekblad Margriet).

Meer vrouwen financieel op eigen benen

Meer vrouwen die economisch op eigen benen kunnen staan is een belangrijk speerpunt van dit kabinet. Anno 2015 geldt dat slechts voor iets meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen. Dat betekent dat van een evenwichtige verdeling van werk en zorg tussen mannen en vrouwen nog geen sprake is. Voor veel vrouwen heeft dat nadelige gevolgen op het vlak van inkomensperspectieven en pensioenopbouw. Minister Bussemaker startte daarom vorig jaar met een KRACHT on Tour, een reeks regionale bijeenkomsten, waarmee ze het thema financiele zelfstandigheid van vrouwen op de agenda zet en bedrijven aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Met de tour wil Bussemaker vrouwen, mannen en werkgevers bewuster maken van het belang van financiele onafhankelijkheid. Met die boodschap bezochten meer dan duizend vrouwen bijeenkomsten in de regio's Roermond, Eindhoven, Zwolle, Rotterdam, Groningen en Flevoland. Ze maakte afspraken met onder andere Philips, de Technische Universiteit Eindhoven, de Gasunie, RET, Nationale-Nederlanden, de NS, Flevoziekenhuis, Hogeschool Windesheim en diverse gemeenten en andere organisaties. Op 27 november 2015 wordt haar KRACHT on Tour afgesloten met de uitreiking van de Joke Smit-prijs.

Minister Bussemaker in gesprek met vrouwen uit Zwolle tijdens #krachtontour

Minister Bussemaker in gesprek met vrouwen uit Zwolle tijdens #krachtontour

Oeuvreprijs en aanmoedigingsprijs

De Joke Smit Prijs is een Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. Dit jaar wordt de Joke Smitprijs voor de 15e keer uitgereikt. De prijswinnaar ontvangt een kunstobject en een bedrag van EUR 10.000. De regeringsprijs is vernoemd naar de overleden feministe Joke Smit (1933 - 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatiebeweging.

Met het uitreiken van de prijs onderstreept de regering de betekenis van emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving. Er is ook een aanmoedigingsprijs op het gebied van vrouwenemancipatie. Deze aanmoedigingsprijs wordt net als de Joke Smit-prijs tweejaarlijks uitgereikt op hetzelfde evenement. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van EUR 1.000 verbonden. Eerder mochten Kirsten van den Hul, Vrouwenopvang Nederland, Jolanda Holwerda, Mama Cash en het maandblad Opzij de Joke Smit-prijs mee naar huis nemen.

Voordragen

Wilt u iemand voordragen voor de Joke Smit Prijs 2015, dan kan dit tot en met 20 september 2015 op www.jokesmitprijs.nl