Dagboek over de val van de enclave en confrontatie met Servische militairen

PERSBERICHT

Hooghalen, 13 juli 2015

Dutchbat commandant Philip Messak Man met een missie

Dagboek over de val van de enclave en confrontatie met Servische militairen

Op zondag 19 juli zal veteraan en schooldirecteur Philip Messak uit Assen in het museum van Kamp Westerbork over zijn ervaringen vertellen tijdens de missie van Dutchbat III in de enclave Srebrenica. Messak schreef samen met journalist Kees Opmeer het boek Man met een missie dat is gebaseerd op zijn dagboek en ervaringen van collega’s die tijdens de val van de enclave geconfronteerd werden met oprukkende Servische militairen. Het boek gaat niet alleen over de gebeurtenissen destijds in Srebrenica, maar ook over hoe die ervaringen van invloed zijn geweest op zijn “mens zijn” en de manier waarop hij nu als schooldirecteur aandacht geeft aan jongeren.

Vanaf 1994 vormden Nederlandse soldaten het VN-commando dat de enclave Srebrenica moest beschermen. Dutchbat-III commandant Philip Messak zat echter niet daar, maar noodgedwongen in Zagreb. De Serviërs gaven hem geen toestemming om zich bij zijn mannen in de Dutchbat compound in Potocari te voegen. Hij was er dan ook niet bij toen de enclave Srebrenica op 11 juli 1995 werd ingenomen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Mladic. Meer dan achtduizend moslimmannen werden gedood. Dutchbat-III slaagde er niet in om de bevolking in de enclave, die ten tijde van de oorlog in Bosnië (1992-1995) door de Verenigde Naties was uitgeroepen tot ‘safe haven’, te beschermen.

Messak beleefde de zes maanden van zijn uitzending, net als de meeste andere Nederlandse militairen van Dutchbat-III, als een hopeloze operatie. De Nederlandse VN-soldaten waren mager bewapend, werden uitgelachen door de Servische strijders en de verhouding met de moslimmannen in de enclave was eveneens gespannen. De aanval van de Serven hing al weken in de lucht. Dutchbat wachtte tevergeefs op beloofde luchtsteun van de NAVO.

De gebeurtenissen in Srebrenica raakt de oud Dutchbatter nog steeds, maar hij wil niet bij de pakken neerzitten. Messak gebruikt zijn ervaringen in Srebrenica juist in zijn nieuwe missie; het onderwijzen en inspireren van jongeren, in het bijzonder de leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen, waarvan hij sinds 2010 directeur is.

Op zondag 19 juli vertelt Philip Messak over zijn ervaringen in Srebrenica om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Na afloop is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en zal Messak zijn boek Man met een missie, hoe Srebrenica het leven van schooldirecteur Philip Messak veranderde signeren. Het boek kost €19,95 en is te koop in de museumwinkel. De toegang voor de ooggetuigenlezing is bij de entree van het museum inbegrepen.

Noot voor redacties: