Help vrouwen die slachtoffer zijn van geweld of onderdrukking door hun eigen familie

door Keklik Yuecel op 12 juli 2015

De overheid moet meer doet om meisjes en vrouwen te helpen die het slachtoffer zijn van geweld of onderdrukking door hun eigen familie. Nog te vaak leidt eergerelateerde kwesties tot onderdrukking of bijvoorbeeld huwelijksdwang, (huwelijkse) gevangenschap, geweld en achterlating in landen van herkomst. Samen met Sadet Karabulut (SP) wil ik direct na het reces een hoorzitting organiseren om beter in beeld te krijgen of de huidige aanpak effectief genoeg is, waar die kan worden verbeterd.

Wij zouden graag zien dat er weer een gecoordineerd programma bestrijding eer gerelateerd geweld komt. De huidige aanpak is te versnipperd met meerdere verantwoordelijke ministers. We zouden meer toe moeten naar een centraal programma.

Uit officiele cijfers blijkt dat er alleen al in de Regio Haaglanden vorig jaar zestien gedwongen huwelijken zijn gesloten, 20 meisjes zijn ontvoerd naar landen van herkomst en negentien meisjes blijken thuis opgesloten te zijn. Deze cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg. Het kabinet versterkt de aanpak hiervoor, maar wat ons betreft moet er meer actie worden ondernomen. Zo zouden wij graag zien dat de overheid vrouwen helpt die onder druk zijn meegenomen naar het buitenland, bijvoorbeeld door het vliegticket terug naar Nederland te betalen.