‘Dutchbat Graffiti’ als herinnering aan verblijf Srebrenica

PERSBERICHT

Hooghalen, 8 juli 2015

‘Dutchbat Graffiti’ als herinnering aan verblijf Srebrenica

Foto’s van muurschilderingen Dutchbat compound bij Kamp Westerbork

Zaterdag 11 juli 2015 is het twintig jaar geleden dat de enclave Srebrenica op gewelddadige wijze werd ingenomen door het Bosnisch-Servische leger. Dit is voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aanleiding om de tentoonstelling Dutchbat Graffiti – Srebrenica 1994-1995 te presenteren. Met deze buitenexpositie laat fotograaf Sake Elzinga een selectie zien van de muurschilderingen en –tekeningen in de voormalige Dutchbat compound in Srebrenica, als herinnering aan het verblijf van de Nederlandse soldaten aldaar. In het museumcafé toont Elzinga foto’s van de jaarlijkse herbegrafenissen op 11 juli.

11 juli 1995 is een van de zwartste bladzijden in de Europese geschiedenis. Er vond in die dagen een massamoord plaats op meer dan 8.000 Bosnische Moslimmannen en –jongens. De enclave Srebrenica was ten tijde van de oorlog in Bosnië (1992-1995) door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘safe haven’. Ter bescherming van de bevolking in de enclave was er een VN-bataljon gelegerd, vanaf begin 1994 bemand door Nederlandse soldaten. Dutchbat-III kon niet slagen in de opdracht: het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Mladic veroverde in juli 1995 de enclave. Twintig jaar na de val van de enclave is de wond bij de overlevenden van de genocide nog altijd vers en voor de Dutchbatters is de klap nog steeds voelbaar. In ons land laait steeds weer de discussie op over de Nederlandse verantwoordelijkheid in dit drama.

Sinds 2002 stelt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn expertise ter beschikking aan de opbouw van een herinneringscentrum in Potocari en ondersteunt het Dutchbatters om hun verhaal te vertellen. De muurschilderingen en –teksten van de Nederlandse VN-soldaten op de compound vertellen op geheel eigen wijze een deel van dit verhaal.

Op de historische datum 11 juli zal oorlogsveteraan Wim Dijkema zijn eigen verhaal over de val van de enclave Srebrenica vertellen op het podium van Kamp Westerbork middels de voorstelling Good Luck Hold On!. Dijkema laat in zijn monoloog het drama in Oost-Bosnië herleven. Als VN-militair verbleef hij al zes maanden in de enclave toen de Bosnische Serviërs het gebied aanvielen en innamen.

De tentoonstelling Dutchbat Graffiti – Srebrenica 1994-1995 is tot en met 30 augustus te zien op het plein vóór het museum van Kamp Westerbork en is gratis toegankelijk. Kaarten voor de voorstelling Good luck, hold on! op 11 juli kosten € 12,50 (inclusief museumbezoek). Belangstellenden kunnen kaarten reserveren via info(at)kampwesterbork.nl of 0593- 592600.

Noot voor redacties: