Glas in 't bakkie op de Noord-Veluwe
Gepubliceerd: 10 juli 2015
Glas in 't bakkie op de Noord-Veluwe
De gemeenten op de Noord-Veluwe zien het glashelder; glas hoort in 't bakkie! Op 8 en 10 juli werden inwoners bij diverse glasbakken in de regio als VIP ontvangen. De belangrijkste boodschap: enkele restjes aan het glas is geen bezwaar, doe de deksel of dop erop en breng het naar de glasbak. Je hoeft het glas dus niet eerst schoon te spoelen. Zo wordt glas scheiden nog makkelijker.
In de regio Noord-Veluwe brengen de mensen jaarlijks ongeveer 19 kilogram glas per persoon naar de glasbak. Het landelijke streven ligt op 24 kilogram. De Noord-Veluwe is dus al goed op weg, maar het kan nog beter! Diverse wethouders gingen in gesprek met inwoners en deelden een `glastas' of `medaille' uit.
Met restjes en met deksel
Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mag je nu de restjes aan het glas laten zitten. En ook de dop of deksel kunnen mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk gemakkelijker en hygienischer in huis.
Glas in 't bakkie
De campagne `Glas in 't bakkie' geeft voorlichting over deze nieuwe, makkelijke manier van glas scheiden. Het opvallende gele campagnebeeld is in heel Nederland te zien op tv, abri's, in huis-aan-huis bladen en op containers. De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten bundelen hun krachten op het gebied van afvalbeheer en geven prioriteit aan afvalscheiding. Daarom haken zij nu aan op de campagne Glas in 't bakkie. Doe ook mee, gooi glas in 't bakkie!
Glas is eindeloos
Al heel lang - sinds 1978 - scheidt Nederland haar glazen verpakkingen, met maar liefst 350 miljoen kilo per jaar. Toch verdwijnt er nog steeds heel veel glas in het restafval. Denk aan wijnflessen, jampotjes en parfumflesjes. Dat is jammer, want glas kan eindeloos hergebruikt worden zonder dat het kwaliteit of kwantiteit verliest.
Meer informatie
Meer weten over hoe makkelijk het is om glas naar de glasbak te brengen? Kijk op www.glasscheiden.nl of op www.afvalmeerwaard.nl. Daar leest u ook wat wel en niet in de glasbak hoort en waarom het goed is om glas te scheiden.