OM vervolgt ambtenaren voor corruptie bij aanbesteding dienstvoertui..
10 juli 2015 - Landelijk Parket
In het onderzoek naar mogelijke corruptie bij het wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstauto's voor de politie en defensie zal het Openbaar Ministerie (OM) twee politieambtenaren en vier ambtenaren van defensie strafrechtelijk vervolgen.
De zaken tegen twee andere politieambtenaren en een defensieambtenaar zijn geseponeerd. De strafrechtelijke onderzoeken tegen hen hebben onvoldoende wettig en overtuigend bewijs opgeleverd. Op sommige onderdelen kon de verdenking aantoonbaar worden weerlegd en ontkracht. Alle betrokkenen zijn
vandaag via hun advocaten op de hoogte gebracht van deze beslissingen.
Giften
Het onderzoek door de rijksrecherche heeft geleid tot een strafdossier over ambtenaren, automobielbedrijven en medewerkers van deze bedrijven. Het gaat in totaal om 47 verdachten. De rijksrecherche onderzocht onder leiding van het Landelijk Parket van het OM verdenkingen van het aannemen van
giften, die de ambtenaren opzettelijk gedaan zouden zijn vanwege hun functie en positie.
Goedkoop
Het gaat daarbij om het goedkoop leasen en huren van auto's, korting op onderhoud, het gebruik van tankpassen, aannemen van winterbanden en (verre) buitenlandse reizen, waaronder geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee.
De verdachten hadden soms grote invloed op de aanbesteding van dienstvoertuigen en onderhielden nauwe banden met de autoleveranciers. De aanbestedingen vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro's.
De bedrijven en hun medewerkers, onder wie directieleden en accountmanagers, worden verdacht van het verstrekken van giften aan ambtenaren. De vervolgingsbeslissingen over de zaken tegen de bedrijven en medewerkers volgt naar verwachting binnen afzienbare tijd.
De onderzochte aanbestedingen hadden betrekking op de aanschaf van 1667 VW Amaroks met bijbehorend onderhoud voor defensie en 1330 personen- en bedrijfsauto's per jaar voor de politie.
Op omkoping van een ambtenaar staat een maximum gevangenisstraf van vier jaar.
Deel dit op
*