Subsidie voor onderzoek naar bloedstollingssysteem en kankerstamcellen
Subsidie voor onderzoek naar bloedstollingssysteem en kankerstamcellen Naar overzicht
9 juli 2015 | NIEUWSBERICHT
Onderzoekers prof. Henri Versteeg en dr. Gabri van der Pluijm van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen 560.000 euro van KWF Kankerbestrijding. Daarmee gaan ze 4 jaar onderzoek doen naar de invloed van het bloedstollingssysteem op kankerstamcellen. Het bloedstollingssysteem blijkt van invloed te zijn op het uitzaaien en vermeerderen van kankerstamcellenLange tijd ging men ervan uit dat kanker ontstond door mutaties in het erfelijk materiaal van gewone, gezonde cellen. De laatste jaren gelooft men echter dat tumoren ontstaan door mutaties in stamcellen, de voorlopercellen in ons lichaam die zich nog kunnen specialiseren tot allerlei types cellen. Zo'n gemuteerde `kankerstamcel' produceert snel delende dochtercellen die aan de basis staan van een kwaadaardige tumor.
Kankerstamcellen kapen stollingssysteem
Normaal gesproken maakt alleen de lever de componenten aan die nodig zijn voor bloedstolling. Eerder onderzoek van het LUMC liet echter zien dat ook tumoren stollingseiwitten kunnen aanmaken. Deze stollingseiwitten blijken het uitzaaien en zich vermeerderen van kankerstamcellen te bevorderen. Hoe de stollingseiwitten dat bewerkstelligen, is nog niet precies bekend.
Bloedstolling
Stollingseiwitten in het bloed zijn bedoeld om bloedingen te stoppen. Ze zorgen ervoor dat oplosbare eiwitten in het bloed onoplosbaar worden, waardoor zich een bloedstolsel vormt, en ze activeren de bloedplaatjes om samen te klonteren en zich aan de beschadigde vaatwand te hechten. Naast deze twee effecten kunnen stollingseiwitten ook bepaalde celreceptoren aanschakelen die gericht zijn op weefselherstel. "Het lijkt erop dat het aanschakelen van deze receptoren er bij kankerstamcellen voor zorgt dat ze zich door het lichaam gaan bewegen en zich vermeerderen", legt prof. Versteeg uit. "Wij gaan nu uitzoeken hoe dat precies in elkaar zit."