Overlast berenklauw
Gepubliceerd op: 09 juli 2015, Laatst bewerkt op: 09 juli 2015
Op diverse plaatsen in Rijswijk is de (reuzen-)berenklauw aangetroffen. Deze exotische plant dankt zijn naam aan de klauwvormige bladen en gedijt goed in ons klimaat. De berenklauw is op zich niet direct gevaarlijk tenzij je met delen van de plant in aanraking komt.
Aanraking met blad, stengels of sappen van de plant, kan blaren, brandwonden en zelfs ontstekingen van de huid veroorzaken. Zaden kunnen na jaren nog ontkiemen waardoor bestrijding vrijwel onmogelijk is.
Enkel door intensief maaien kunnen we het aantal berenklauwen onder controle houden. De berenklauw wordt in de gemeente bestreden op locaties waar veel mensen komen of in de buurt van kinderspeelplaatsen. Ook bij de visstekken in o.a. het Wilhelminapark wordt de berenklauw actief aangepakt.
Daar maaien we meerdere keren. Naast het maaien worden ook schapen ingezet om de berenklauw te bestrijden in de parken en op plekken die lastiger bereikbaar zijn met de maaimachines. Voor schapen is dit onkruid een lekkernij. De kudde van 250 schapen is begin mei ingezet in het
Wilhelminapark en het Elsenburgerbos. Ook zijn ze bij de avonturenspeelplaats aan de Tubasingel langs geweest. De kudde schapen komt dit jaar in de periode van mei tot december om de zeven weken terug naar Rijswijk. Half juli zijn de schapen weer twee weken actief in Rijswijk.
Een (reuzen-)berenklauw, die in een park, een plantsoen of aan de slootkant op enkele meters van een fiets- of voetpad staat en moeilijk bereikbaar is, laat de gemeente in principe staan. Mocht u een berenklauw weten die op een gevaarlijke locatie staat? Geef dat door aan ons Klant Contact
Center, tel. 14070 of geef het door via het digitale formulier meldpunt openbare ruimte Na melding beoordelen we de locatie en gaan zo nodig extra maaien.
* Deel Overlast berenklauw op Facebook