Eikenprocessierups


Eikenprocessierups
25-06-2015 Let op met spelende kinderen!

Wat gebeurt er bij aanraking?

Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Er kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel,
hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Het leven van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes in de toppen van eikenbomen. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes.
Aanvankelijk zitten de rupsen hoog in de boom. Na drie vervellingen komen groepjes rupsen samen. Ze vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts
in processie (in een rij) op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.

Wat kunt u zelf doen?
Om ongemak te voorkomen kunt u het best de folder Eikenprocessierups van het RIVM downloaden. Deze vindt u onderaan deze pagina.
Nest van processierupsen
Eikenprocessierups in uw tuin?
Als u vermoedt dat de eikenprocessierups in een van uw bomen zit, dan kunt u contact opnemen met de gemeente: T 14 0487. Bestrijdt de rupsen niet zelf, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in. Als de nesten te bereiken zijn met ons materieel vanaf de openbare weg, dan kan de gemeente ze
eventueel voor u verwijderen. Dit in overleg.

Toch gezondheidsvragen of klachten?
Voor vragen over gezondheidsaspecten van de eikenprocessierups kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van GGD Gelderland-Zuid, T (088) 1447 144 of via het contactformulier.

Meer lezen?

Informatie van de GGD
Folder Eikenprocessierups (RIVM)
Veelgestelde vragen over de Eikenprocessierups
Informatie van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit