Nederland zamelt bijna twee keer Europese doelstelling in
01 juli 2015
In Nederland is in 2014 ruim 3 miljoen kilogram batterijen ingezameld. Dat blijkt uit het jaarverslag 2014 van Stibat (Stichting Batterijen). Afgezet tegen het aantal op de markt gebrachte batterijen staat dit gelijk aan 44,6 procent. Dat is bijna twee keer zoveel als de Europees vastgestelde inzameldoelstelling van 25 procent.
Van alle in Nederland afgedankte batterijen werd in 2014 86 procent ingezameld. Dit gebeurde via de 24.000 inleverpunten van Stibat en de gemeentelijke kca-depots. Dit betekent dat negen van de tien afgedankte batterijen dus op de juiste plek terechtkomen en conform de recyclingregels verwerkt worden.
55.000 fans
Een belangrijke taak van Stibat is de communicatie met consumenten. Het doel: bewustwording creeren over het belang van gescheiden batterijeninzameling. Social media zijn daarbij onmisbaar. Ook in 2014 bleek dit kanaal onverminderd een succes voor Stibat. Zo had de Facebookpagina van Lege Batterijen bijna 55.000 fans; een stijging van ruim 11.000 fans in vergelijking met 2013.
2 miljoen zakjes met tien batterijen
Dat Stibat consumenten weet te bereiken met hun boodschap, blijkt ook uit de populariteit van de campagne `Lege batterijen? Lever ze in en WIN!'. Hierbij maken consumenten kans op een Pluim of EUR 2.000,- aan reischeques. Iedere maand trekt een gerechtsdeurwaarder daarvoor 51 zakjes met batterijen. Bijna 2 miljoen zakjes met minimaal tien batterijen zijn in Nederland ingezameld.
Nederland koploper in Europa
In 2016 wordt het inzamelpercentage van 25 procent verhoogd tot 45 procent. Nederland heeft deze Europese doelstelling al bijna behaald. Daarmee is ons land samen met Belgie en Duitsland koploper in Europa. Voor volgend jaar staat wetgeving hoog op de agenda. Vanwege de verhoging is het extra van belang dat de taken van Stibat nauwkeurig in de wet zijn uitgelegd. 2015 wordt een belangrijk jaar op dat vlak.
Zie het origineel.Over Stibat
Stibat (Stichting Batterijen) organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van afgedankte batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In twintig jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk op bij winkels en scholen. Dankzij dit netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. Stibat biedt de oplossing voor het veilig en verantwoord inzamelen en recyclen van batterijen. Kijk voor meer informatie op de websites van Stibat en Lege Batterijen.
Het jaarverslag vindt u hier.