Den Haag geeft ruim baan aan markten en verkoop op straat


Den Haag geeft ruim baan aan markten en verkoop op straat

Gepubliceerd:
08 juli 2015

Laatste wijziging:
08 juli 2015

Den Haag wil meer ruimte bieden aan straathandel, kiosken en markten. Er komen meer locaties voor nieuwe standplaatsen die kunnen worden gedeeld met verschillende ondernemers. Ook komt er meer ruimte voor kleine markten in de stad. De regels om een vergunning te krijgen worden duidelijker en
simpeler. Het is de verwachting dat dit gaat leiden tot meer banen, meer ruimte voor ondernemerschap, meer kwaliteit, meer klanten en meer bezoekers. Dit staat in de nota markten, straathandel en kiosken 2016-2021 die het college deze week vaststelde.

Het college geeft met de nieuwe nota markten, straathandel en kiosken invulling aan de ambities uit het coalitieakkoord "Vertrouwen op Haagse Kracht": meer reuring op straat. Ook wil het college beter inspelen op nieuwe ontwikkelingen en op wensen die leven bij consumenten en ondernemers.
Ambulante handel is goed voor 10 % van de totale werkgelegenheid in de Haagse detailhandel en er is nog ruimte voor verdere groei.

Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte): "De buitenruimte is een belangrijk visitekaartje van de stad. Ambulante handel maakt de buitenruimte levendig en ondernemers kunnen er hun boterham verdienen. We maken meer mogelijk met minder regels waar we ons wel aan houden."

Wethouder Karsten Klein (Economie): "Het college wil er samen met ondernemers voor zorgen dat er meer bezoekers naar de stad komen. Door meer ruimte te bieden aan markten en verkoop op straat scheppen we ruimte voor extra levendigheid in de stad. Dat draagt bij aan het aantrekken van nieuwe
bezoekers."

Standplaatsen en kiosken in de openbare ruimte
Het college wil ondernemers meer ruimte bieden. Dit gebeurt letterlijk op straat. Er worden meer locaties aangewezen waar ondernemers een ambulante standplaats kunnen beginnen. Ook kunnen ambulante verkooppunten bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Veel standplaatsen zijn echter
in de loop der tijd uitgegroeid tot permanente bouwwerken. In de nieuwe situatie moeten de verkooppunten op een standplaats weer echt ambulant (mobiel) worden zodat na sluitingstijd de buitenruimte weer vrij toegankelijk is voor iedereen.

Kiosken moeten van goede kwaliteit zijn en passen in de omgeving. Bestaande ondernemers wordt binnenkort gevraagd een keuze te maken tussen een ambulante standplaats of een vaste kiosk. De gemeente ondersteunt en adviseert hen daarin, en er wordt ruim tijd geboden - vijf jaar- om over te gaan
van de ene vorm naar de andere.

Markten
Er blijkt een groeiende behoefte aan verschillende markten te bestaan. De afgelopen jaren heeft de gemeente met succes geinvesteerd in de verbetering van de Haagse Markt. De vierde en tevens laatste fase van de verbouwing van de markt is gestart. In het najaar is de markt volledig gerenoveerd.
Bestaande buurt- en wijkmarkten worden nu ook verbeterd en er komen mogelijkheden voor private markten, naast de themamarkt in het Zeeheldenkwartier of de Boerenmarkt op de Hofplaats.

Planning
Direct na de zomer start de gemeente gesprekken met iedere ondernemer wat de mogelijkheden zijn voor zijn of haar standplaats. Op basis van deze gesprekken zullen de nieuwe regels vastgesteld worden en begin 2016 van kracht gaan. Er geldt vanaf dat moment een overgangstermijn van vijf jaar.