Hoe houdt u uw gft-afval in de keuken handig apart?


(08-07-2015)

Het is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend om gft-afval al op het aanrecht te scheiden. Veel mensen zien het milieuvoordeel er wel van in maar hebben nog geen handige manier gevonden om het gft-afval in de keuken apart te houden.

Enkele tips om het gft-afval op het aanrecht apart te houden:

* Zet een leeg wegwerpschaaltje van bijv. groente, fruit of vlees op het aanrecht en houd gedurende de dag uw aardappelschillen, theezakjes, koffiepads hierin apart. Aan het einde van de dag leegt u het schaaltje in de gft-container.
* Heel duurzaam: Kijk eens achterin het kastje, hier staat vast nog wel een geschikt, middelgroot en afwasbaar (diepvries)bakje.
* In veel nieuwe keukens worden duo afvalbakken geinstalleerd, erg handig voor het apart houden van uw afval. Nog niet aan een nieuwe keuken toe? U kunt deze afvalbakken ook los kopen bij diverse winkels.
* Als u gebruik maakt van een plastic zak in uw duobak of keukenemmertje, zorgt u dan dat deze zak niet in de gft-container komt maar in de restafvalcontainer. Dit geldt ook voor composteerbare zakken omdat de composteertijd van deze zakken veel langer is dan van het gft-afval zelf.

Kijk welke manier het beste bij u past en ontdek dat uw restafval nog maar half zo zwaar is. Niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor de portemonnee. Hoe dat zit? De gemeente betaalt per kilo voor de verwerking van het restafval. Zo kunnen we samen de afvalstoffenheffing zo laag
mogelijk houden.

Wat valt onder gft-afval?

* Schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen
* Pinda- en notendoppen
* Plantaardige olie en gestold vet
* Theezakjes en filters met koffiedik, koffiepads
* Brood
* Onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren
* Snijbloemen en kamerplanten, zonder pot en aarde
* Vlees- en visresten
* Resten van gekookt eten