Grote wapenvondst Brabant gelieerd aan Amsterdamse liquidaties

Politie en justitie Amsterdam: meer inzet tegen wapenhandel

Grote wapenvondst Brabant gelieerd aan Amsterdamse liquidaties

De Amsterdamse politie en justitie willen dat de illegale handel in vuurwapens landelijk veel harder wordt aangepakt, om het aantal liquidaties terug te dringen. Er zijn veel meer zware vuurwapens in omloop in het criminele circuit dan werd vermoed, waarschuwen het hoofd operatiën en de officier van justitie belast met liquidatie-onderzoeken in EenVandaag.

Alleen al in de regio Amsterdam is het aantal onderschepte vuurwapens dit jaar verdubbeld. In de eerste zes maanden van dit jaar haalde de politie 300 vuurwapens uit het criminele circuit. Een verdubbeling; in 2013 en 2014 waren dat er rond de 300 in een heel jaar. „Wat wij merken de afgelopen jaren, is dat de aandacht voor wapenhandel afgenomen is. We moeten nu daar meer focus op hebben. Dus zijn we ook de discussie gestart of de prioritering voor wapenhandel niet omhoog zou moeten”, zegt hoofd operatiën Hanneke Ekelmans. Officier van justitie Jeroen van Berkel: „Ik zou al heel blij zijn als het ons lukt om nationaal en internationaal de samenwerking van die bestrijding van de wapenhandel naar een hoger plan te tillen.”

Grote wapenvondst in liquidatieonderzoek

Een recent onderzoek naar liquidaties leidde eind mei tot de ontdekking van een groot wapenarsenaal in Brabant en België, maakt de Eenheid Amsterdam bekend in de uitzending. Bij invallen trof de politie zestig vuurwapens, waaronder automatische vuurwapens, revolvers, pistolen, geweren, geluiddempers en een pistoolmitrailleur met geluiddemper aan. Ook werden duizenden stuks munitie gevonden, onder andere van het type dat door een Kalasjnikov verschoten kan worden. De politie ontdekte de wapenhandel door informatie in onderzoeken naar de liquidaties in de hoofdstad. Het Amsterdamse spoor leidde naar een loods en woningen in Brabant en België. De 64-jarige loodseigenaar is aangehouden. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de wapenzaak en recente liquidaties in de hoofdstad.

Bescherming criminelen

De onrust in de onderwereld is inmiddels zo groot, dat criminelen regelmatig om bescherming vragen. Minstens een keer per week krijgt de Amsterdamse politie een melding van een nieuw potentieel doelwit, zegt Ekelmans. „Het zijn heel uiteenlopende meldingen, het kan zijn een tip uit het circuit dat iemand op het punt staat geliquideerd te worden. Of dat iemand bij ons binnenloopt en om bescherming vraagt.” Van Berkel: "Wij waarschuwen altijd en dan vragen we ook hoe we ze kunnen beschermen. Als zij zeggen: ik weet niet waar het vandaan komt, ik doe nooit iets crimineels, dan respecteren we dat. Maar we zijn dan niet in staat om maatregelen te nemen.” Berkel en Ekelmans bepleiten nieuwe wettelijke mogelijkheden om in te grijpen. „We willen potentiele doelwitten een tijdje van straat kunnen halen en ergens vasthouden. Om de risico’s te beheersen.”

Noot voor de redactie,