Ergernis bij CDA over kabinetsaanpak in strijd tegen ISIS
03/07/2015
Ergernis bij CDA over kabinetsaanpak in strijd tegen ISIS
Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de verlenging van de bijdrage van Nederland aan de strijd tegen ISIS. Een strijd die hard nodig is en hard gevoerd moet worden. CDA defensiewoordvoerder Raymond Knops: "De dreiging van ISIS neemt verder toe en verspreidt zich naar andere delen van de wereld. De les van 9-11 was: ga op de problemen af, voordat ze ons bereiken. Doe dat dan! Dit kabinet zal met antwoorden en daden moeten komen." Het CDA stoort zich aan de besluiteloosheid en verdeeldheid van het kabinet.
Er is in een jaar tijd een coalitie gesmeed waar 60 landen aan meedoen, 42 van die landen leveren een militaire bijdrage. Ongeveer 130 Nederlandse militairen trainen Koerdische en Iraakse militairen. En Nederlandse F-16's bombarderen doelen van Irak. Het kabinet verlengde de missie onlangs met een jaar. Een ruime meerderheid in de Kamer steunt de verlenging.
Knops: "Het CDA is trots op onze militairen. Ze leveren onder moeilijke omstandigheden een belangrijke bijdrage. Onze F-16's zijn al meer dan duizend keer ingezet, ze hebben al meer dan 600 bombardementen uitgevoerd. Onze trainers trainen de Koerden en de Iraakse special forces. Tegelijkertijd moeten we constateren dat ISIS weliswaar harde klappen heeft gekregen, maar nog lang niet verslagen is. Sterker nog, zelfs in het offensief gegaan is. De provinciehoofdstad Ramadi is gevallen. In Syrie hebben de terroristen inmiddels de helft van het grondgebied in handen gekregen. Waaronder de stad Palmyra. Eeuwenoud cultureel erfgoed dreigt opgeblazen te worden." Nederland overweegt nieuwe militaire steun aan Irak te geven, maar geen wapens. In het verleden zijn duizend scherfvesten en helmen aan de Koerden (peshmerga's) geleverd. Het CDA wil dat het kabinet ook wapens en munitie aan de Koerden in Noord-Irak gaat leveren. De steun moet voorkomen dat Koerdische strijders terrein verliezen in de strijd tegen ISIS omdat ze met een gebrekkige uitrusting naar het front worden gestuurd. Minister Jeanine Hennis (Defensie) stelt echter dat Nederland dit materiaal niet over heeft. Knops: "We sturen onze beste trainers, de van Gaals van deze wereld. De peshmerga's krijgen zo een goede basistraining. Maar vervolgens moeten ze de strijd aangaan op blote voeten. Ze werken met krakkemikkige wapens van soms wel vijftig jaar oud. Er zijn grote tekorten aan wapens, munitie, medisch materiaal en verbindingsmiddelen." Knops riep het kabinet bij motie op om te pleiten voor gezamenlijke inzet van de coalitie om te komen tot betere cooerdinatie en effectieve leverantie van wapens en andere benodigdheden voor de Peshmerga.
Verder had het CDA veel vragen over voorwaarden voor een mogelijk militair ingrijpen in Syrie. Het kabinet oordeelde onlangs dat er een volkenrechtelijk mandaat is voor een inzet in Syrie. Maar minister Koenders (Buitenlandse Zaken) wilde geen voorwaarden noemen waarmee een inzet mogelijk wordt. Het CDA diende daarop een motie in; breed politiek draagvlak en een gezamenlijke benadering van EU-landen zijn wel wenselijk, maar niet noodzakelijk.
Knops: "Militaire deskundigen stellen dat strijden in Irak zonder in Syrie op te treden zinloos is. Minister Hennis noemde de aanpak van ISIS in Syrie terecht `cruciaal'. Maar hoeveel urgentie legt het kabinet aan de dag? Je kunt Irak en Syrie niet los van elkaar zien. Alles wat we in Irak uitschakelen, wordt vanuit Syrie weer aangevoerd. Er ligt een volkenrechtelijk mandaat, maar het kabinet aarzelt nu al bijna een jaar lang, om maar vooral niet in te hoeven grijpen. Met een kleiner aantal F-16's zou het technisch allemaal te moeilijk worden om in Irak en Syrie op te treden. Onze hoogste militairen hebben echter aangegeven: ook met minder F-16's is het prima te doen." Het kabinet negeert volgens Knops nog een heel groot probleem: de tsunami van jihadisten die via Turkije naar Syrie trekken. "Het is zo dweilen met de kraan open."