Prof. dr. Ekkes Brueck genomineerd voor Huibregtsenprijs 2015
02 juli 2015 door Webredactie Communication
Met zijn onderzoek naar magnetisch koelen en de doorbraak van de mangaan-ijzer-fosfor-silicum legering, is professor Ekkes Brueck van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft, genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2015. De jury heeft zeven uit de totaal 24 voordrachten genomineerd. De minister van OCW reikt op maandag 5 oktober 2015, tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij, de prijs uit.
Over de hele wereld worden koelkasten en airco's gebruikt die zorgen voor een hoge concentratie broeikasgassen. Magnetisch koelen is een schonere en energiezuinigere koeltechnologie maar was altijd te duur voor praktische toepassing. Hierbij warmen magnetocalorische materialen op in een magneetveld en koelen zij weer snel af als het magnetisch veld wordt opgeheven. Brueck komt nu met een doorbraak: een mangaan-ijzer-fosfor-silicum legering, ook wel bekend als Quice (quiet ice).
Quice legering versterkt magnetocalorisch effect
Quice versterkt het magnetocalorisch effect met wel tien keer en is schoon, milieuvriendelijk, energiezuinig, betaalbaar, goed verwerkbaar, stabiel en gaat lang mee. De legering brengt betaalbare magnetisch gekoelde koelkasten en airco's binnen handbereik die bovendien zeer schoon en milieuvriendelijk zijn: zonder broeikasgassen, gevaarlijke chemische- en ozonafbrekende stoffen. Ook voor opkomende technologieen leent Quice zich uitstekend, zoals het koelen van servers. De vraag naar dergelijke koelcapaciteit neemt explosief toe door de cloud-data van smartphones, tablets en, in de toekomst, smartwatches en smartbrillen. Feitelijk kan de magnetische koeltechnologie van Brueck gebruikt worden bij alles wat wordt gekoeld, van de voedselindustrie tot in de medische wereld.
Curriculum vitae prof. dr. Ekkes Brueck
Prof. dr. Ekkes Brueck (1958) is hoogleraar Fundamental Aspects of Materials and Energy aan de TU Delft. Hij studeerde wis- en natuurkunde in Marburg en Keulen, waar hij in 1986 afstudeerde op `Transporteigenschappen van bijnadriewaardige ceriumverbindingen'. Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) promoveerde hij later op het onderwerp hybridisatie van cerium- en uraniumverbindingen. Aansluitend (1991) verrichtte hij onderzoek naar niet-lineaire optische materialen aan Stanford University (VS). Terug bij de UvA bekleedde hij een onderzoeks- en leerfunctie aan het natuurkundige Van der Waals-Zeemaninstituut. In 2008 werd hij aangesteld als hoogleraar aan de TU Delft voor de leerstoel Fundamental Aspects of Materials and Energy (FAME). Hier werkt hij, in samenwerking met BASF en de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), aan technologie waarbij magnetocalorische materialen onder invloed van een magnetisch veld kunnen koelen.
Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs is een van de meest prestigieuze wetenschapsprijzen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het meest vernieuwende en beste onderzoeksproject op het raakvlak van wetenschap en maatschappij. De juryvoorzitter is KNAW-president Jose van Dijck.
Lees voor meer informatie het volledige persbericht van de KNAW. Bekijk het onderzoek 'Quice legering geeft magnetische koeling een boost'.