Consumenten vervangen massaal koelkasten en vriezers door hittegolf
De hittegolf die deze week het ene record na het andere breekt, blijkt gunstige effecten te hebben op het milieu. Bij extreme temperaturen geven nogal wat oudere koelkasten en vriezers er de brui aan. In eerste instantie is dat een tegenvaller voor de consument, maar de nieuwe koelkast of vriezer verbruikt aanzienlijk minder elektriciteit. Dat voordeel weegt ruimschoots op tegen de eenmalige kosten van een nieuw apparaat. Volgens de leden van UNETO-VNI die actief zijn in de elektrotechnische detailhandel ligt de verkoop van koel- en vriesapparatuur deze week 25% hoger dan normaal.
Koelkasten en vriezers zijn (veel) zuiniger geworden
De efficiency van nieuwe koel- en vriesapparatuur is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Een gemiddelde koel-/vrieskast uit 2008 verbruikt per jaar zo'n 80 euro aan elektriciteit; koop je vandaag een nieuw apparaat met Energielabel A+++, dan ben je aan stroomkosten nog maar 35 euro per jaar kwijt. Diverse retailers stellen consumenten in staat om het voordeel van een zuinige koel-vrieskast zelf vast te stellen. Zij geven hun klanten een energiemeter mee, die het energieverbruik van het apparaat helder en nauwkeurig laat zien.
Advies van Milieu Centraal
Een nieuwe koel-/vrieskast levert een lagere energierekening op en minder CO2-uitstoot. Milieu Centraal adviseert daarom niet te wachten tot de oude koelkast of vriezer het begeeft. Volgens de voorlichtingsorganisatie is het lonend om koel- en vriesapparaten die meer dan zeven jaar oud zijn zo snel mogelijk te vervangen.
Meer zonuren in Nederland
Dat we het in ons land steeds warmer krijgen, heeft nadelen, maar er zijn ook gunstige effecten. Zo neemt het aantal uren zon toe en dat is goed nieuws voor wie zonnepanelen op het dak heeft. Vorig jaar noteerde Nederland maar liefst 200 zonuren meer dan in de voorgaande jaren. De verwachting is dat het aantal Nederlandse zonuren voorlopig zal blijven toenemen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, terwijl de energietarieven naar verwachting op de langere termijn blijven stijgen. Het installeren van zonnepanelen wordt door deze ontwikkelingen steeds aantrekkelijker. De terugverdientijd van een zonnepaneel bedraagt nu zeven jaar.