Inzicht in de Wet werk en zekerheid met de WWZ poster

Afgelopen woensdag 1 juli voltrok zich de meest ingrijpende wijziging van het Nederlandse ontslagrecht sinds de Tweede Wereldoorlog: de Wet werk en zekerheid (WWZ) is in werking getreden. Vertrouwde terminologie als 'kennelijk onredelijk ontslag', '685-procedure' en 'Kantonrechtersformule' behoren voorgoed tot het verleden. Daarvoor in de plaats komen nieuwe begrippen als 'transitievergoeding', 'opzegging met instemming' en 'redelijke grond voor ontslag'. Zowel de arbeidsrechtelijke procedures als de processtrategieen moeten worden herijkt.

Er is al heel veel over de WWZ gezegd en geschreven in kranten, rapporten, boeken en tijdschriften. Maar een middel om helder overzicht op alle mogelijkheden en stappen te bieden ontbrak tot nog toe.

WWZ in een infographic

In een uniek co-creationproject hebben Boom Juridische uitgevers, advocatenkantoor Baker & McKenzie, de Vrije Universiteit Amsterdam en Spot infographics de WWZ poster - WWZ van A tot Z - ontwikkeld. Deze 'langste juridische poster in de geschiedenis' is maar liefst 2,30 meter lang en brengt de ontslagprocedure bij onbepaalde tijd in kaart in een uitgebreide infographic. Het voorziet schematisch in alle processtappen, cumulaties, termijnen en artikelverwijzingen en is voorzien van een handige legenda en voetnotenlijst.

Voor jurist, HR-manager en adviseur

Een handige tool voor zowel advocaten als HR-managers, alleen al omdat het vele uren inleestijd scheelt in de nieuwe wet. Maar ook voor rechters, bedrijfsjuristen, beleidsmakers bij de overheid, juridisch adviseurs en accountants in het MKB biedt de poster overzicht en inzicht.

Mirjam de Blecourt - advocaat/partner bij Baker & McKenzie:

"Ontslag wordt goedkoper en makkelijker is de boodschap van de wetgever. Bij het lezen van de WWZ blijkt dat niet het geval. Er zijn mogelijkheden voor hoger beroep tot aan de Hoge Raad, er is sprake van een transitievergoeding en daarnaast kunnen ook andere vergoedingen worden geclaimd. Dat maakt het in de praktijk zeker niet goedkoper en makkelijker en is lastig uit te leggen aan clienten. Door orde te scheppen in een ogenschijnlijke chaos wilde ik de wet in een oogopslag helder maken. Zo is het idee geboren van de WWZ poster."

Willem Bouwens - hoogleraar Sociaal recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam

"Het wordt een bijzonder spannende tijd met het nieuwe ontslagrecht. Zowel rechtzoekenden als rechtshulpverleners moeten hun weg zien te vinden in het lastige systeem dat met de Wet werk en zekerheid zijn intrede heeft gedaan. Danielle Pinedo en Vivian Bij de Vaate zijn erin geslaagd deze ingewikkelde materie in een overzichtelijk schema, dat per ontslaggrond aangeeft welke route gevolgd kan worden en welke verzoeken daarbij horen, neer te leggen. Een knap staaltje werk."