Prijzen en subsidies
Prijzen en subsidies
2 juli 2015 | NIEUWSBERICHT
Longfondsbeurs voor nieuwe therapie allergisch astma
Prof. Christian Taube van de afdeling Longziekten en dr. Hermelijn Smits van de afdeling Parasitologie hebben een prestigieuze beurs in de wacht gesleept van het Longfonds. Zij gaan een consortium leiden om microbiele en wormmoleculen te identificeren die geschikt zijn om mensen met allergisch astma te behandelen.
Afweer onderdrukken
Taube en Smits werken ieder aan organismen die de werking van het afweersysteem onderdrukken en daarmee ontstekingsziekten, zoals allergisch astma, kunnen tegengaan. Taube doet onderzoek aan de maagbacterie Helicobacter pylori en Smits aan de parasitaire worm Schistosoma mansoni. Het blijkt dat deze organismen vergelijkbare strategieen gebruiken om het afweersysteem om de
tuin te leiden. Door de krachten te bundelen vormen zij een interessant team voor het Longfonds en hebben zij nu een consortiumbeurs van 750.000 euro ontvangen.
Wormparasieten In dit consortium werken zij samen met prof. Esther de Jong (AMC) en prof. Roy Gerth van Wijk (Erasmus MC). De samenwerking moet leiden tot een nieuwe behandeling voor allergisch astma gebaseerd op het concept dat micro-organismen en wormparasieten kunnen helpen in de bestrijding tegen ontstekingsziekten.
Research Award voor onderzoek ziekte bij oudere reiziger
Promovenda Jessica Vlot van de afdeling Infectieziekten heeft tijdens het tweejaarlijkse congres van de International Society of Travel Medicine (ISTM) in Canada een Research Award van US $11.000 toegekend gekregen voor haar nieuwe multicenter-onderzoek naar ziekte bij oudere reizigers tijdens een korte vakantie in het buitenland
ELDEST-studie 10 tot 15 procent van de reizigers die een reizigersconsult inwinnen voor vertrek zijn 60 jaar of ouder. Comorbiditeit en polyfarmacie maken hen kwetsbaar voor het oplopen van ziektes, zowel in Nederland als in het buitenland. Het doel van de zogenoemde ELDEST-studie is om de frequentie en (co)morbiditeit bij deze reizigers in kaart te brengen. Zo kan in de toekomst een beter passend reizigersconsult worden gegeven. In de studie zullen 500 reizigers van 60 jaar en ouder en die een reis gaan maken naar de (sub)tropen worden geincludeerd. Daartoe wordt samengewerkt met verschillende travel clinics en GGD-vestigingen in de regio Leiden. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van prof. Leo Visser.
Said Askar (Hartziekten) wint Europese Young Investigator Award
Said Askar heeft de Young Investigator Award gewonnen tijdens het tweejaarlijkse Europace congres in Milaan. De jury heeft dr. Askar deze award van de European Heart Rhythm Association toegekend voor de studies die hij samen met Marc Engels (Hartziekten) heeft uitgevoerd.
Hartstichting Askar was werkzaam als postdoc in het Laboratorium Experimentele Cardiologie (begeleid door Daniel Pijnappels, Twan de Vries en Martin-Jan Schalij van de afdeling Hartziekten). Hij deed onderzoek naar de effecten van geforceerde fusie tussen fibroblasten (de belangrijkste cellen van het bindweefsel) en hartspiercellen op hartritmestoornissen, gesubsidieerd door de Nederlandse Hartstichting.
Rotary Club Noordwijk doneert 10.000 euro aan de Bontius Stichting
Op 26 april vond het jaarlijkse wijnpreuvenement van de Rotary Club Noordwijk plaats in Huis ter Duin. Met de verkoop van meer dan 8000 flessen wijn is een prachtig bedrag van 10.000 euro opgehaald. Dit bedrag is bestemd voor het onderzoek naar de vroege opsporing van kanker van dr. Wilma Mesker en prof. Rob Tollenaar (Heelkunde). Op de foto ziet u in het midden Jaap van der Meij, voorzitter van Rotary Club Noordwijk, voordat hij de cheque overhandigt aan Wilma Mesker en Rob Tollenaar. --
Alicia Uijl (Klinische Epidemiologie) wint VvE studentenprijs
BW-studente Alicia Uijl heeft de VvE studentenprijs gewonnen tijdens het Europese Epidemiologiecongres in Maastricht. De jury van de Vereniging voor Epidemiologie heeft Alicia deze prijs toegekend voor de beste presentatie door een student tijdens het congres.
NEO-studie
Alicia heeft voor haar masterstage Biomedische wetenschappen onderzoek gedaan naar de bijdrage van verschillende vetdepots, zoals visceraal vet en levervet, aan insulineresistentie en beta-celfunctie. Zij gebruikte gegevens van mannen en vrouwen die deelnamen aan de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie, onder begeleiding van dr. ir. Renee de Mutsert van de afdeling Klinische Epidemiologie.