Leeuwen en tijgers Stichting AAP voor het eerst in 13 jaar naar buiten
Na 13 jaar bevrijde leeuw Reza 'door het dolle heen'
Een bijzonder moment voor Reza, Radja, Aya en Kai. Na 13 jaar opsluiting in een oude circuswagen aan de rand van een Franse snelweg, mogen de twee leeuwen en twee tijgers eindelijk naar buiten. Eind mei haalde Stichting AAP de dieren weg uit hun veel te kleine kooien, waarna ze de eerste bewoners werden van de nieuwe leeuwen- en tijgeropvang in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Inmiddels zit hun verplichte periode in de special care unit erop en kunnen ze genieten van hun nieuwe, ruime buitenverblijven. De luiken zijn geopend, een belangrijke stap op weg naar hun nieuwe toekomst. Na al die tijd kunnen ze eindelijk weer aarde onder hun poten voelen. "De dieren moesten even wennen, maar waren al snel door het dolle heen", vertelt AAP-directeur David van Gennep.
De luiken naar hun nieuwe leefomgeving werden officieel geopend door de burgemeester van Villena, Francisco Javier Esquembre. Eerst bleven de vier dieren aarzelend bij de deuropening staan, maar al snel trokken ze de stoute schoenen aan en gingen ze op onderzoek uit. David van Gennep: "De dieren waren door het dolle heen, vooral Reza. Hij rende van de ene naar de andere kant van zijn verblijf. Hij gromde, rolde over de grond en genoot zichtbaar van zijn nieuwe thuis. "Een emotioneel moment," aldus Van Gennep. "Als je de dieren zo ziet genieten, besef je wat ze al die jaren hebben gemist. Zelfs de burgemeester moest een traantje wegpinken."
De lange opsluiting heeft bij de leeuwen en tijgers duidelijke sporen nagelaten, zowel fysiek als mentaal. Met name Reza is door het tekort aan bewegingsruimte te zwaar en heeft last van artritis, een pijnlijke ontsteking aan zijn gewrichten. Ook is de spiermassa van de dieren ernstig afgenomen, waardoor ze zichtbaar moeite hebben met klimmen, springen en zelfs langere stukken lopen. Nu ze ruim een maand in AAP Primadomus zijn, knappen de leeuwen en tijgers stukje bij beetje op. De afgelopen periode zijn ze goed geobserveerd en hebben ze langzaam kennisgemaakt met diverse vormen van verrijking, zoals dennentakken en boomstammen. Voorwerpen die in hun buitenverblijf volop aanwezig zijn, maar die voor het viertal volledig nieuw waren. Nu de dieren naar buiten kunnen en de ruimte hebben om rond te rennen, te klimmen en te klauteren, verwacht Stichting AAP dat ze met sprongen vooruit zullen gaan. Vooral Reza zal de beweging goed doen. Van Gennep: "Hopelijk zal zijn artritis aanzienlijk afnemen nu hij volop ruimte heeft om te bewegen, al blijft het altijd een punt van aandacht."
Vooralsnog zitten de dieren alleen in hun buitenverblijven, maar hopelijk komt ook hier snel verandering in. Van Gennep: "Bij AAP zijn we ervan overtuigd dat sociale dieren het gelukkigst zijn bij soortgenoten. Leeuwen zijn groepsdieren en daarom gaan we over een tijdje proberen Reza en Aya bij elkaar te plaatsen. Zoals het er nu naar uitziet, moet dat geen probleem zijn. Reza en Aya zitten nu in aangrenzende verblijven en zoeken elkaar op. De twee wandelen zelfs schouder aan schouder langs het tussenhek, prachtig om te zien!" AAP gaat ook kijken of tijgers Kai en Radja samengevoegd kunnen worden. "Tijgers zijn van nature solitaire dieren, maar je ziet bijvoorbeeld in dierentuinen dat ze ook goed kunnen samenleven. Kai en Radja zoeken al regelmatig contact met elkaar. Door ze samen in een verblijf te plaatsen, hebben ze meer prikkels en afleiding. Bovendien komt er zo weer meer ruimte vrij voor andere dieren die onze hulp hard nodig hebben." Maar zover is het nog niet; eerst mogen de dieren rustig wennen aan de nieuwe wereld die voor ze is opengegaan.
Over de buitenverblijven
De buitenverblijven van de nieuwe leeuwen- en tijgeropvang hebben een natuurlijke, ruige uitstraling en zijn zeer ruim opgezet. Het kleinste verblijf is 500m2 en het grootste verblijf maar liefst 4.500 m2. Groepen hebben logischerwijs meer ruimte nodig dan dieren die (nog) alleen zitten, maar de variatie in grootte is ook afgestemd op individuele behoeftes van de dieren. Jongere dieren hebben veel ruimte nodig, terwijl zo'n groot terrein aan de oudjes die wat moeilijker bewegen niet is besteed. Ook kan het naar buiten gaan door de verschillende afmetingen gefaseerd verlopen. Dieren die lange tijd opgesloten hebben gezeten, kunnen angstig worden wanneer ze ineens veel ruimte tot hun beschikking hebben. Door ze eerst in een wat kleiner buitenverblijf te zetten, kunnen ze rustig wennen aan hun nieuwe vrijheid. Klein of groot; in ieder verblijf is genoeg te beleven voor de dieren. Er zijn rotsen om op te klauteren, houten plateaus om op te luieren en voor de tijgers zijn er, dankzij de sponsoring van de Arke en TUI Care Foundation, waterpoelen aangelegd. In tegenstelling tot de meeste andere katachtigen, zijn tijgers namelijk dol op water!
Leeuwen en tijgers bij Stichting AAP
Met de nieuwe opvangmogelijkheden voor leeuwen en tijgers gaat een langgekoesterde wens van AAP in vervulling. In steeds meer landen wordt het gebruik van wilde dieren in de entertainment aan banden gelegd en daardoor dreigen met name leeuwen en tijgers tussen wal en schip te belanden. Want hoewel er meerdere dierenwelzijnsorganisaties zijn die met veel toewijding leeuwen en tijgers opvangen, is dit bij lange na niet genoeg om alle dieren een thuis te kunnen bieden. Daarom heeft AAP in haar Spaanse vestiging, mede dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, faciliteiten en verblijven gerealiseerd om voortaan ook leeuwen en tijgers te kunnen huisvesten. Hier kunnen de dieren bijkomen van hun verleden en genieten van hun welverdiende pensioen.
Bekijk hier alle filmpjes, foto's en updates over Reza, Aya, Radja en Kai: https://www.aap.nl/nl/news/reza-gered