Hittebestendig beerdiertje duikt op in Amsterdam

Micropia maakt onzichtbaar leven zichtbaar met kunstwerk van 4000 keer vergrote microbe bij Art Zuid op de Amsterdamse Apollolaan

Micropia, 's werelds eerste museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt, heeft vandaag een 4000 keer vergroot beerdiertje geplaatst voor het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid. Met dit twee meter hoge kunstwerk, dat normaal in Micropia te bewonderen is, maakt Micropia het beerdiertje dat overal om ons heen leeft zichtbaar. Hiermee vestigt het vorig jaar geopende museum de aandacht op de kleinste, maar machtigste organismen op aarde: microben.

Beerdiertje overleeft extreme hitte

Het beerdiertje (Hypsibius dujardini) wordt niet groter dan een halve millimeter en is een van de taaiste dieren ter wereld. Normaal gesproken leeft het beerdiertje in water en in vochtig mos op bijvoorbeeld stoeptegels, dakpannen, grasvelden en in het bos. Maar hij is in staat wel tien jaar lang extreme hitte, kou, straling, druk of droogte te overleven. Zodra de omstandigheden tegen zitten, rolt hij zich eerst op. Zo voorkomt hij dat zijn water verdampt, bijvoorbeeld bij temperaturen boven de 20 graden Celsius. Als deze omstandigheden te lang of te extreem worden, verschrompelt het beerdiertje tot een derde van de originele grootte. Zo hebben beerdiertjes zelfs een onbeschermde ruimtereis overleefd. Het aantal beerdiertjes op de Apollolaan loopt zonder twijfel in de duizenden. Micropia maakt er nu een zichtbaar in de prikkelende omgeving van Art Zuid.

Anderhalve kilo

Eveline Hensel, directeur van Micropia, heeft het beerdiertje op eigen initiatief tussen de door curator Rudi Fuchs geselecteerde beelden geplaatst. "Wij willen laten zien dat microben overal zitten en onmisbaar zijn voor het leven op aarde. Tweederde van het leven op aarde is niet met het blote oog te zien en alleen al de helft van alle zuurstof op aarde wordt geproduceerd door microben." Volgens Hensel zijn deze onzichtbare organismen dichterbij dan veel mensen zich realiseren. "Ieder mens draagt gemiddeld anderhalve kilo microben met zich mee. En dat is maar goed ook. Zonder deze microben kun je niet leven."

Kunstwerk

"Dit beerdiertje is 4000 keer vergoot, dat maakt het op zich tot een uniek object, het is een kunstwerk. Maar deze microbe wordt hier niet achtergelaten tussen de kunstwerken. De komende weken zal het beerdiertje een tour maken door Amsterdam. Amsterdammers en toeristen krijgen daarbij uitleg over deze microbe en ander onzichtbaar leven dat in Micropia te bewonderen is." Hensel wil mensen bovendien wijzen op de unieke ervaring die Micropia te bieden heeft. "Voor het eerst kunnen bezoekers levende microben zien bewegen, eten en voortplanten. Bij de bodyscan kunnen ze op zoek naar microben die in en op hun lichaam leven. Speciaal in de maand juli vertelt de laborant dagelijks tijdens 'de laborant vertelt' in Micropia over het beerdiertje."

Micropia is gevestigd aan het vrij toegankelijke Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam.

Het museum is dagelijks geopend: maandag - woensdag van 9.00 - 18.00 uur, donderdag - zaterdag van 9.00 - 20.00 uur en op zondag van 9.00 - 18.00 uur. Prijzen: t/m 9 jaar Euro 12,00 en vanaf 10 jaar Euro 14,00. De adviesleeftijd voor Micropia is 8 jaar en ouder.

----

Micropia maakt het onzichtbare zichtbaar en maakt daarmee de wereld van de microben voor een breed publiek toegankelijk. Het informeert over actuele kwesties en over het belang en de mogelijkheden van microben voor de mens en natuur. Micropia verbindt daarbij via haar museum, activiteiten en website, wetenschappers, politici, het bedrijfsleven, studenten, scholieren, journalisten, en geinteresseerde individuen.