Bijna 7000 leerlingen spijkeren bij op zomerschool
Bijna 7000 leerlingen spijkeren bij op zomerschool
2 juli 2015 - Deze zomer leveren 7000 leerlingen een deel van hun vakantie in om naar een zomerschool te kunnen. 3030 havisten, 2035 vmbo'ers en 1859 vwo'ers krijgen 2 weken begeleiding in een of enkele vakken waarin ze een achterstand hebben en kunnen zo voorkomen dat ze een heel jaar moeten overdoen. Na twee succesvolle pilotjaren wordt het initiatief van de VO-raad en CNV Onderwijs tegen onnodig zittenblijven landelijk uitgerold. Deze en komende weken worden 128 zomerscholen georganiseerd waaraan 267 scholen meewerken.
Dat zomerscholen effectief zijn, bleek uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen: van de 241 leerlingen die in 2013 een zomerschool volgden ging 85% alsnog over, en van die groep is 75% van de leerlingen in het volgende schooljaar opnieuw bevorderd, of geslaagd voor het examen. Een bijkomend effect van de zomerscholen lijkt bovendien te zijn dat sommige leerlingen een eindsprint inzetten en het schooljaar alsnog op de reguliere wijze halen.
Dit jaar is het eerste jaar na de pilotfase waarin de zomerscholen landelijk worden uitgerold. Hiervoor is door het ministerie 9 miljoen euro beschikbaar gesteld. Er worden door het hele land in totaal 128 zomerscholen georganiseerd waaraan 267 scholen meewerken.
De verwachting is dat de nadruk ligt op de zogenaamde kernvakken: 99% van de scholen heeft aangegeven wiskunde aan te bieden, 86% van de scholen Nederlands en 86% van de scholen Engels. Van de 7000 deelnemende leerlingen zit het grootste deel in het jaar voor het eindexamen: 1188 leerlingen uit leerjaar 3 van het vmbo participeren, 1612 uit leerjaar 4 van het havo en 583 leerlingen uit leerjaar 5 van het vwo.
Zittenblijven terugdringen
Met de zomerscholen willen CNV Onderwijs en de VO-raad het aantal zittenblijvers in het voortgezet onderwijs terugdringen. Het rendement van zittenblijven is laag: het is voor veel leerlingen erg demotiverend en draagt lang niet altijd bij aan een succesvol vervolg van de schoolloopbaan. Er kunnen goede redenen zijn om een individuele leerling te laten doubleren, maar voor veel leerlingen geldt dat zij ondermaats presteren op slechts een of enkele vakken. Het is dan zonde als zij een heel jaar moeten overdoen.
Hoe werkt de zomerschool?
Op een zomerschool krijgen leerlingen in de zomervakantie 2 weken intensieve en persoonlijke begeleiding gericht op een beperkt aantal vakken, zodat ze zich de vereiste leerstof eigen kunnen maken. Tussen 9.30 en 15.30 uur gaan leerlingen naar school, waar zij in kleine groepen een intensief programma volgen en begeleid worden. Leerlingen kunnen zo in 2 weken voorkomen dat zij blijven zitten. De school bepaalt of een leerling deelneemt aan het zomerprogramma, stelt de overgangstoets samen en zal uiteindelijk ook beslissen of de leerling doorgaat naar het volgende leerjaar.
Lees meer over het project zomerscholen van de VO-raad en CNV Onderwijs