EUR 13 miljoen voor cameratoezicht op meer stations
Nieuwsbericht | 02-07-2015
Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) trekt EUR 13,3 miljoen uit voor cameratoezicht op 30 kleine en middelgrote stations, waaronder Almere, Amsterdam Sloterdijk, Tilburg en Rotterdam Zuid. ProRail plaatst in overleg met de NS en regionale vervoerders in totaal 776 nieuwe camera's. Op de meeste grote stations in Nederland is al cameratoezicht. De nieuwe camera's zijn een belangrijke stap in de brede aanpak van geweldsincidenten op en rond het spoor, waarover Mansveld de Tweede Kamer vandaag informeert.
Staatssecretaris Mansveld: `Ik wil dat iedereen veilig kan reizen en werken in het OV. Daarom trek ik EUR 13 miljoen uit voor extra camera's op stations. Samen met alle andere maatregelen van bijvoorbeeld de politie en vervoerders zorgen deze extra `ogen' op de stations voor meer veiligheid voor reizigers en OV medewerkers.'
Camera's en beeldschermen
De keuze voor de 30 stations is gebaseerd op incidenten die hier eerder plaatsvonden en de ervaringen van medewerkers op de betreffende stations. De camera's worden geplaatst na een aanbestedingsprocedure. Omdat deze begin 2016 zal zijn afgerond, worden in de tussentijd huurcamera's opgehangen op stations met de hoogste prioriteit. Op deze 12 stations worden deze zomer al camera's geplaatst.
Om het effect van cameratoezicht nog verder te vergroten start op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen deze zomer een proef met beeldschermen. Hierop kunnen alle aanwezigen op de stations zien wat de camera's precies registreren. Over een jaar wordt gemeten hoe effectief de beeldschermen in de praktijk zijn.
Aanpak
In maart maakten NS, ProRail, de vakbonden en de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties afspraken die moeten zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Dit leidde tot een gezamenlijk pakket van maatregelen, waaronder meer personeel op late treinen en de inzet van extra gebiedsagenten op stations en in treinen. Ook gaan de poortjes op stations versneld dicht. Eerder maakte staatssecretaris Mansveld al bekend dat buitengewoon opsporingsambtenaren per 1 mei de bevoegdheid hebben om een stationsverbod op te leggen aan personen die overlast veroorzaken.